We mogen weer de weg op, grenzen over, nieuwe uitzichten en inzichten tegemoet. Blijf je nog even thuis? Voor jou hebben we acht documentaires over bijzondere reizigers geselecteerd.

1. Alles is mogelijk

De tachtigjarige Teresa reist graag. Schijnbaar zonder plan of route trekt ze vanuit haar dorp in Polen liftend Europa in en ontmoet zo uiteenlopende mensen in verschillende culturen. Maar dit ongewone reizen is niet de reden waarom de camera in Alles is mogelijk deze levenslustige vrouw volgt; het is te pijnlijk en daarom legt ze het ook niet zelf uit. Haar man vertelt wat haar het huis uit heeft gedreven, terwijl de beelden van haar ontmoetingen in den vreemde worden afgewisseld met haar bestaan thuis.

Regie: Lidia Duda

2. Droomrijders

De documentaire Droomrijders is een portret van het leven op de Nederlandse snelweg met beelden die op een willekeurige doordeweekse dag genomen zijn: op tankstations en parkeerplaatsen, in de carwash en op de snelweg, het is de moderne wereld die wij voor lief nemen. Als anonieme passanten rijden we langs elkaar heen. Ontmoetingen zijn schaars. Ze beperken zich tot een sporadische blik in de file tot een koffiepraatje bij een tankstation. Daarna snel de auto weer in. En in gedachten verzonken rijden we verder.

Regie: Boris Gerrets

3. Moederziel

In Moederziel vertrekt Jeanne Hawinkels (58) samen met haar beste vriendin lopend naar Santiago de Compostella, geheel tegen de zin van haar man. Frans en Jeanne hebben al verkering sinds hun dertiende en zijn nooit langer dan een week zonder elkaar geweest. Frans is erg bang dat zijn vrouw niet meer dezelfde zal zijn als ze na drie maanden terug komt. Hoe langer de wandeltocht van zijn vrouw duurt, hoe meer hij tot inzichten komt over de kwaliteit van zijn huwelijk en de liefde voor zijn vrouw. 

Regie: Pim Hawinkels

4. De Kift: Water wieg me

Ferry Heijne verruilt het podium voor een drijvende studio. Al ruim drie decennia bespeelt hij met De Kift de internationale podia met poëtische fanfarepunk. De energie spat er dan vanaf. In De Kift: Water wieg me gaat hij in zijn eentje op zoek naar avontuur en inspiratie. Patrijspoorten omlijsten het schrale Groningse winterlandschap: Water, wuivend riet en rauwe oevers. Langs de waterkant ontmoet Heijne mensen die hun verhaal met hem willen delen. 

Regie: Sanne Rovers

5. Solo

De 61-jarige Irma probeert haar verdriet over haar pas overleden man te verwerken door hun gezamenlijke passie te blijven volhouden: reizen met hun kampeerauto. Maar nu reist ze alleen. Toerend door Europa leert Irma het gemis  aanvaarden. De camper blijkt daarbij een belangrijke rol te spelen, of ze nu reist met haar bevriende Solo's, leden van een vereniging voor alleenreizenden, of helemaal alleen op pad gaat. De film Solo neemt de kijker mee op Irma's zwerftocht door het emotionele berglandschap van de rouw.

Regie: Koen Suidgeest

6. A Fool's Paradise

Regisseur Saskia Vredeveld groeide tijdens de hoogtijdagen van de Apartheid op als blanke in Zuid-Afrika. Ze herinnert zich het Zuid-Afrika van de jaren 60 als een eeuwig vakantieland. In haar film A Fool's Paradise keert ze terug, en wordt ze geconfronteerd met de schaduwkant van het land. Hoe verhoudt ze zich tegenover de Afrikanen die een minder paradijselijke jeugd hebben gehad?

Regie: Saskia Vredeveld

7. Tanzania transit

In Tanzania transit volgen we Rukia, Peter en Isaya, terwijl ze hun reis van drie dagen en nachten maken op een trein die Tanzania doorkruist. Onderweg vertellen zij hun levensverhalen, die hun kracht om te overleven tonen. Deze drie personages hebben één ding gemeen: hoe uitzichtloos hun leven soms ook was, altijd vonden ze een manier om door te gaan.

Regie: Jeroen van Velzen

8. DeWolff in Europa

Drank, drugs en Rock 'n Roll. De mannen van DeWolff kunnen er wat van. DeWolff in Europa volgt de bandleden op de voet tijdens hun tour door Europa. Het resultaat is een wilde rit vol muziek en volgepakte busjes. Maar is touren wel zo Rock 'n Roll als we denken?

Regie: Marcel de Vré