Het leven voorbij & Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling

Radio Doc

NTR, VPRO

Het leven voorbij gaat over de laatste dagen uit het leven van een vrouw alvorens zij haar leven beëindigt. Over het steunen van een geliefde in een onvoorstelbaar moeilijke situatie. En over iemand laten gaan of juist iemand tegen willen houden uit liefde. En in deze uitzending de vierde aflevering van Sterk water: De Drenkeling.

Het leven voorbij

Op een regenachtige zondagavond maakt de 36-jarige Marianne een einde aan haar leven, het is dan 25 juni 2000. De euthanasie wetgeving was toen nog niet ingevoerd en mensen met een doodswens konden nergens terecht.

Slechts twee mensen had Marianne in vertrouwen genomen: haar moeder Janny en haar beste vriendin Wilma. Anderen, zoals haar goede vriend Ruud, waren niet op de hoogte van haar plannen.

Vijf jaar nadat ze er voor het eerst over heeft gepraat, beëindigt Marianne haar leven. Voor haar moeder laat ze een cassette na met een audiodagboek van haar laatste dagen.

Nu, ruim 15 jaar na haar dood, wil moeder Janny die opnames en het verhaal van haar dochter delen. Samen met vrienden Ruud en Wilma vertelt ze over Marianne's leven en de geplande dood.

“Lieve mam, Als je naar dit bandje
  luistert ben je waarschijnlijk heel
  erg verdrietig. Ik maak dit bandje
  voor jou, om je te laten weten hoe
  het de laatste dagen van mijn leven
     is gegaan. En dat je dus niet
 verdrietig hoeft te zijn, want ik ben
     namelijk ook niet verdrietig”

Sterk water - Afl. 4: De Drenkeling

Kan je ware liefde vinden via flessenpost? Wat betekent het voor een kapitein om een bemanningslid te verliezen op zee? En hoe blijf je twee weken vermist op een klein eiland, terwijl alle eilandbewoners massaal op zoek naar je zijn?

In Sterk water hoor je persoonlijke verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkele andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. Want de zee die zich hieromheen uitstrekt, brengt niet alleen liefde of verloren spullen voor de jutters met zich mee, maar kan door de stroming ook zorgen voor gevaar.

In aflevering 4 van Sterk Water een verhaal over hoe je je soms moet overgeven aan dingen die groter zijn dan jezelf. De zee rondom Terschelling ziet er heelijk uit, maar de stroming kan zeer verraderlijk zijn. Wanneer Jelle in de ochtendschemer een duik in het koude water neemt, verandert zijn leven voorgoed. Een verhaal over hoe je je soms moet overgeven aan dingen die groter zijn dan jezelf.