In de eerste IDFA-week zijn er vijf prachtige IDFA-primeurs uitgezonden op tv. Je kunt ze nu allemaal zien op 2Doc.nl; volg mensen die met ontzettend veel liefde voor asieldieren zorgen, verplaats je achter de muren van de Gazastrook of smokkel samen met regisseur David France LHBTIQ+ers Tsjetsjeniƫ uit. Kun je geen genoeg krijgen van de IDFA-docu's: wij hebben interviews met alle regisseurs van de IDFA-primeurs!

Welcome to Chechnya

Sinds 2016 voert de leider van Tsjetsjenië, Ramzan Kadyrov, een campagne om 'het bloed van de Tsjetsjeen te zuiveren' door  LGBTQ+-ers vast te houden, te martelen en uit te moorden.

Een uitgebreid en geheimzinnig netwerk van activisten neemt daarom het heft in eigen handen. Zij smokkelen vervolgde LGBTQ+’ers het land uit. Met hulp van een internationaal netwerk wordt een veilig onderkomen geboden. Regisseur David France volgt hen en om de activisten te beschermen zijn hun gezichten aangepast met deepfakes. Benieuwd hoe hij deze documentaire heeft gemaakt? Kijk hier de DocTalks met de regisseur. 

Regie: David France

Dierbaren

Bij het dierenasiel wordt een stroom aan afgedankte honden, katten en konijnen liefdevol opgevangen, verzorgd en getraind. Alles draait erom de verschoppelingen een nieuw thuis te geven. Met aandachtige verzorging en training worden de ‘kanshebbers’ weer opgeknapt en klaargestoomd voor een match met een mogelijk nieuw baasje.

Waarom wilde regisseur Saskia Gubbels juist de dieren en dierenverzorgers in iets alledaags als een dierenasiel volgen? Ontdek het hier in ons DocTalks-interview met de maker. 

Regie: Saskia Gubbels

In His Image

Hoe ver ga je uit verdriet? Filmmaker Tami Ravid volgt ouders die een kleinkind van hun overleden zoon wensen. Zij stierven tijdens hun militaire dienst in Israël. Bij gebrek aan wetgeving staat het Israëlische leger families toe om sperma uit het lichaam van hun overleden zoons te halen en dit te gebruiken voor het creëren van nakomelingen. Ravid volgt drie ouders die in het proces zijn om een kleinkind te maken of er al eentje hebben en nu een modus operandi moeten vinden met de moeder en het feit dat het kind haar vader nooit zal kunnen ontmoeten. 

Hoe regisseur Tami Ravid op dit onderwerp stuitte ontdek je in ons DocTalks-interview met de maker dat je hier kunt bekijken. 

Regie: Tami Ravid

Bruce

Bruce (27) rijdt langs het internaat waar hij als kind woonde. Hier begon het kattenkwaad, zegt hij. Volgens zijn tante begon het met zijn ouders, die hun jointje belangrijker vonden dan hun zoon. Voor Bruce waren drugs en verwaarlozing aan de orde van de dag. Maar nu, na een jarenlang verblijf in internaten en veertien jaar in gevangenis, is hij vrij. Gaat het hem lukken om zijn leven weer op de rails te krijgen? 

Regisseur Daniël Krikke herkent zich ten dele in Bruce; zelf worstelde hij zeven jaar lang met verslaving. Kijk hier de DocTalks met de regisseur om het verhaal achter de documentaire te leren kennen. 

Regie: Daniël Krikke

Skies Above Hebron

Dit coming of age-verhaal volgt gedurende vijf jaar het leven van drie Palestijnse jongens uit Hebron. Hoe is het om op te groeien in een omgeving waar geweld en intimidatie aan de orde van de dag is? Het ene moment zijn de jongens nog gewoon aan het spelen, het volgende staan er gewapende soldaten voor de deur, omdat de kolonist heeft geklaagd over hun spel. De camera krijgt nog een duw, maar de dreigende situatie loopt met een sisser af.

Hoe houd je hoop als filmmaker als je deze omstandigheden ziet? Ersin Kiris vraagt het Esther Hertog in dit DocTalks-interview.

Regie: Esther Hertog & Paul King