Holland Doc

The Only Son

BOS

Pema en zijn zusjes komen uit een zeer afgelegen dorpje in Nepal, maar zijn op verschillende plekken, ver van hun ouders opgegroeid. Hun ouders konden de kinderen niet voeden en verzorgen en hadden hen daarom naar een kindertehuis in de hoofdstad Kathmandu gebracht. Van daaruit zijn ze over de wereld verspreid geraakt. Als de ouders oud beginnen te worden en Pema volwassen, willen ze dat hun enige zoon terug naar het dorp komt om hen te helpen in hun zware bestaan.

De documentaire volgt Pema in zijn worsteling om een beslissing te nemen. Kiest hij voor zijn eigen toekomst en geluk, of doet hij wat zijn ouders van hem verwachten? Met al zijn zusjes samen brengt hij een bezoek aan zijn geboortedorp en ouders in de hoop een oplossing te vinden. De reis ernaartoe levert prachtige plaatjes op van de Himalaya. De film zit ook vol mooie scènes waarin de verschillende leefwerelden, verwachtingen en denkkaders van de familieleden tot uiting komen.

Pema zelf praat de hele film aan elkaar door middel van een voice over, waardoor we horen wat zijn dromen en zorgen zijn. Wat de film bijzonder geslaagd maakt, is dat ondanks de voor ons exotische setting en de extreme keuze waar Pema voor staat, de thema’s voor iedereen herkenbaar zijn. Conflicterende wereldbeelden en de keuze tussen je eigen geluk of dat van je naasten, zijn van alle plaatsen.

Regisseur: Simonka de Jong

Chris Kijne blikt terug op de documentaire ‘The Only Son’ (BOS, 2013) met regisseur Simonka de Jong en hoofdpersoon Pema Gyalsten Gurung. "I’m still hoping for a miracle", zegt Pema, de hoofdpersoon van The Only Son, aan het einde van de documentaire.

De Tibetaanse Pema moest tegen het einde van zijn studie in Nederland kiezen tussen een toekomst in het moderne Westen, of een terugkeer naar zijn geboortedorp in de Himalaya om voor zijn ouders te zorgen. In deze aflevering van X jaar na dato horen we onder andere of dat wonder geschiedde, hoe het dilemma opgelost is en welke rol de documentaire hierin heeft gespeeld.