2Doc:

Banana Pancakes

BOS

Bijna iedere jongere in het Westen is het voor kortere of langere tijd geweest of kijkt er naar uit om het te worden: een backpacker. Een wereldreiziger op zoek naar stukjes ongerepte aarde. 'Banana pancakes' bekijkt de backpackers vanuit het perspectief van de lokale bevolking en laat zien wat de komst van toerisme betekent voor de 'ongereptheid'.

Op de hoogte blijven van het laatste documentairenieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Er bestaat een term: “het backpackers dilemma”, wat zoveel betekent als “hoe kun je aan iedereen laten weten dat je het paradijs op aarde hebt ontdekt, zonder het te verpesten doordat iedereen erheen komt?” Het paradijs op aarde is daarin een afgelegen plek, te midden van een schitterend landschap, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en… waar geen backpackers komen.

Met dit soort dilemma’s op zak is filmmaker Daan Veldhuizen naar Laos getrokken. In het kleine dorpje Muang Ngoi vond hij de ingrediënten voor het verhaal over een ontmoeting tussen toerisme en de lokale bevolking. We maken kennis met de twee hartsvrienden Shai en Khao; zij kennen elkaar vanaf hun vroegste jeugd. De afgelopen tijd echter is er iets in hun vriendschap veranderd. Shai heeft gestudeerd in de grote stad en geproefd aan het moderne leven, terwijl Khai een gezin heeft gesticht en zijn toekomst in het dorp voor zich ziet.

Terwijl Khao en Shai de balans opmaken van hun vriendschap, arriveren de toeristen. Hun aanwezigheid zet alles op scherp. Zowel Shai al Khao leggen contact met de toeristen en proberen via hen hun leven te verbeteren. Maar waar Khao de toeristen vooral in zijn wereld toelaat en zijn wereld als toeristische attractie op de kaart zet, probeert Shai in de wereld van de toeristen terecht te komen.

Wie van de twee profiteert het meest van de relatie met de toeristen? Is het degene die het verlangen van de toeristen naar authenticiteit gebruikt? Of toch degene die zijn eigen verlangen probeert te verwezenlijken?

Regie: Daan Veldhuizen

Op 1 september 2015 is Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice genomineerd voor een Gouden Kalf.

Bekijk hier het gesprek met regisseur Daan Veldhuizen in Regisseur aan de Keukentafel

Meer kijken

In dit artikel van OneWorld.nl wordt naar aanleiding van de documentaire Gringo Trails gesproken over de impact van reizen op het milieu.