2Doc:

Stranger in Paradise

VPRO

Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt 'Stranger in Paradise' op nietsontziende wijze de machtsverhouding tussen Europeanen en vluchtelingen.

Over 'Stranger in Paradise'

In een klaslokaal in Sicilië, vlak achter de muren van fort Europa, krijgen net gearriveerde migranten les van een leraar met enigszins krankzinnige trekjes. Het ene moment stoot hij ze genadeloos af, dan weer sluit hij ze zalvend in zijn armen. Op het snijvlak van documentaire en fictie onderzoekt Stranger in Paradise de machtsverhouding tussen Europa en vluchtelingen.

Europa krijgt gestalte in een meester die zijn klas van migranten meezuigt in zijn vertwijfeling. Een aan het immorele grenzend pleidooi, een door schuldgevoel bewogen welkomstwoord en het in beleid gegoten compromis daartussen: Stranger in Paradise is een nietsontziend filmessay over de mechanismen waarmee Europa het geluksverlangen van de vluchteling te lijf gaat.

Regisseur aan de Keukentafel

Chris Kijne spreekt met regisseur Guido Hendrikx en acteur Valentijn Dhaenens over de documentaire 'Stranger in Paradise'. Een parabel op de houding van Europa in de vluchtelingenproblematiek.

Stranger in Paradise in tweets

Infographic

Hoe zit het ook alweer met de vluchtelingencrisis in Europa? In dit animatiefilmpje wordt helder uitgelegd hoe deze crisis tot stand kwam en hoe Europa reageerde.

Kijk ook..

2Doc-reporter Tessa Pope vroeg op IDFA wat bezoekers van de openingsfilm 'Stranger in Paradise' van regisseur Guido Hendrikx vonden.

Meer van regisseur Guido Hendrikx

Ga er maar aanstaan: wildvreemden filmen, zonder wat te zeggen, zonder tekst en uitleg. Voor Project X legde Guido Hendrikx zichzelf deze beperking op en overtrad zo het documentairegebod van regisseur Niek Koppen ‘Als je iets van mensen wilt krijgen, dien je ook wat te geven.’

Rampverhalen over pedofielen die op grote schaal misbruik plegen zoals die van Robbert M. en Benno L., hebben de overhand in de media. Door hen rust er een groot taboe op de interne strijd van pedofielen die hun handen wel bij zich houden.