News letter

2Doc:

Wit is ook een kleur

VPRO

Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide witte mensen zich verongelijkt voelen over racisme en witte privileges. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid wellicht een rol?

Regisseur aan de Keukentafel

Chris Kijne spreekt met Sunny Bergman over haar documentaire 'Wit is ook een kleur'.

Sunny Bergman legt in DWDD uit wat ze met deze film wil laten zien

Racisme beheerst dit jaar het maatschappelijke debat. In haar nieuwste documentaire ontrafelt Sunny Bergman op gewaagde wijze waarom zo veel witte mensen boos en verongelijkt reageren nu de vanzelfsprekendheid van de blanke dominantie steeds meer ter discussie komt te staan.

Hierbij richt Bergman de blik ook op zichzelf en de witte ‘elite’, de groep hoger opgeleiden die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben. Hoe problematisch is wit zijn?

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden?

Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll' experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?