2Doc:

Born Free

VPRO

Ilvy Njiokiktjien volgt 10 jaar lang de eerste Zuid-Afrikaanse generatie die opgroeit zonder Apartheid. Maar leven zij wel zonder Apartheid?

Het is 25 jaar geleden dat Nelson Mandela president werd na de eerste democratische verkiezingen van Zuid-Afrika. Tijdens zijn vijf jaar durende presidentschap legde Mandela de nadruk op verzoening en het bieden van hoop aan de nieuwe generatie. De Nederlandse fotografe Ilvy Njiokiktjien spreekt in 2Doc: Born Free, Mandela’s generatie van hoop Zuid-Afrikaanse jongeren die opgroeien in een maatschappij waar gelijkheid voor het eerst aan de basis ligt.

Wat betekent het om na zoveel jaar van ongelijkheid gelijk te zijn? Met die vraag volgde Ilvy Njiokiktjien de afgelopen tien jaar de eerste generatie jongeren die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeit in 'gelijkheid'. Born Free geeft een uniek beeld van de dromen, teleurstellingen en prestaties van deze 'regenboognatie' die zich kenmerkt door een ontwapenende openheid en flexibiliteit.

Over Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien (1984) werkt als onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker vanuit Nederland. In haar werk focust ze op hedendaagse kwesties en sociale onderwerpen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het fotoagentschap VII Photo Agency. Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera.

Benieuwd naar haar 'Born Free' fototentoonstelling? Kijk hier.

Meer weten over Nelson Mandela en de Apartheid?

NPO Focus biedt een uitgebreid dossier aan rondom Nelson Mandela en de Apartheid. Ben je benieuwd wie Mandela was voordat hij bekend werd met de 'regenboognatie'? En vraag je je naar aanleiding van deze film af hoe het nu ook alweer zit met de Apartheid? Lees het hier!

Meer over Zuid-Afrika