2Doc:

Man Made

VPRO

Echte mannen huilen niet. In 2Doc: Man Made onderzoekt Sunny Bergman wat de maatschappelijke ideeën over mannelijkheid zijn. Klopt het dat hoe meer testosteron je hebt hoe mannelijker je bent? Kunnen mannen geen slachtoffer zijn? En hebben mannen onder deze ideeën te lijden?

De traditionele rolpatronen zijn veranderd. Is de man in verwarring over zijn rol? Wereldwijd wordt erover gediscussieerd. Door mannen die uit het mannenharnas willen ontsnappen maar ook door mannen die het liefst weer terug willen naar de klassieke conservatieve man/vrouw-verhouding. Zo vinden de fans van de omstreden psycholoog Jordan Peterson dat de maatschappij veel te veel is gefeminiseerd.

In de twintigste eeuw hebben feministen de vrijheid bevochten voor de vrouw, en daarmee haar emancipatie. Is het nu tijd voor mannenemancipatie, voor de bevrijding van de man? Als het aan Bergman ligt wel. ‘Uit mijn persoonlijk filmessay blijkt dat kwetsbare emoties als angst en verdriet nog altijd worden gezien als slap en niet mannelijk. Het lijkt erop dat door emoties te onderdrukken mannen zich eigenlijk niet kunnen ontwikkelen tot een volwaardig mens die empathisch is naar anderen toe. En voordat ik allemaal boze mannen aan de lijn krijg: Man Made is een analyse van het construct mannelijkheid, geen kritiek op de individuele man.’

DocTalks: in gesprek met regisseur Sunny Bergman

In de media

Meer documentaires over mannelijkheid

Echte mannen

In Echte Mannen gaat regisseur Menna Laura Meijer met verschillende mannen van verschillende leeftijden in gesprek over wat volgens hen 'echte mannelijkheid' is. Hierin spreekt ze onder andere met Theo Maassen, Raoul de Jong en Philippe Soine.

De eenhoorn en de mannentraan

Documentairemaker Apollonia Duijster onderzoekt in haar afstudeerfilm haar beeld van mannen. Ze gaat met jongens van haar leeftijd in gesprek over hoe zij hun gevoel uiten, maar ze ondervraagt ook haar vader. Want: waarom slaat hij zo dicht als hij emotioneel wordt? Ontdek het in deze Makers van Morgen-film.

Lattepappa's

In Lattepappa's volgt regisseur Joep van Osch een groep Zweedse vaders die ervoor hebben gekozen om stay-at-home Dad te zijn of lang met vaderschapsverlof te gaan. Ze gaan naar zogenaamde pappagroepen en krijgen les in het vaderschap. Lattepappa's is een productie van VPRO Dorst.

De echte jongens film

Jongens krijgen sneller een ADHD- of Asperger-stempel dan meisjes omdat ze, volgens regisseur Katinka de Maar minder 'in het gareel' zouden lopen. De Maar jongens onderzoekt hoe jongens hun weg vinden in het onderwijs. De maakster kijkt ook naar het grotere geheel: kunnen jongens nog wel echte jongens zijn in de hedendaagse maatschappij en wat vinden die jongens er eigenlijk zelf van?

Jongens waren we

In een wervelende mix van dans, vechtsport, virtuoos stuntwerk en energiek gespeelde theaterscènes worden jongens mannen. Ze kijken naar hun persoonlijke bestaan en vertellen over hun levens met en meestal zonder vader, want die moest werken of zat in de gevangenis of wilde helemaal geen kinderen. Hun bravoure wordt breekbaar, ze durven klein te zijn. Regie door Marjoleine Boonstra.