21 april, 23:15u op NPO 2

Only the Devil Lives Without Hope

EO

Een spannende docu over de Oezbeekse Dilya, die nooit de hoop verliest in haar gevecht voor vrijlating van haar broer Iskandar. De angstaanjagend lange armen van de Oezbeekse dictatuur bereiken haar zelfs in ballingschap in Zweden, waar ze wordt geconfronteerd met een zeer diep verraad.

‘Ik heb mijn leven gewijd aan het onthullen van het ware gezicht van het regime’, zegt Dilya. Sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie, verruilde Dilya’s vaderland Oezbekistan de ene dictatuur voor de andere. President Karimov bouwde een ‘rijk van geweld’ waarin velen gevangenzitten op basis van valse terrorismeaanklachten. Een van de gevangenen is Dilya’s broer Iskandar. Hij bekende een serie bomaanslagen na marteling en het dreigement dat zijn moeder en zus zouden worden gemarteld en verkracht.

Nu Iskandar vastzit in de beruchte Jaslyk-gevangenis, waar geen bezoek is toegestaan en waar marteling wijdverspreid is, hebben Dilya en haar ouders alle contact met hem verloren. Wonend in ballingschap in Zweden met haar ouders geeft Dilya niet op, wanhopig zoekend naar elk stukje informatie over Iskandars situatie. Als ze trouwt met Anvar denkt ze een bondgenoot te hebben gevonden in haar strijd voor de vrijheid van haar broer. Maar Anvar is niet de man die hij leek te zijn, en het verraad gaat zeer diep.

Regie: Magnus Gertten

Q&A: in gesprek met regisseur Magnus Gertten

'Only the Devil Lives Without Hope' in de media