2Doc:

Myanmar Diaries

KRO-NCRV

Een hybride collectieve film over het leven in de nasleep van de militaire coup in Myanmar van februari 2021. Korte films van tien jonge anonieme filmmakers, gecombineerd met beeldmateriaal van dappere burgerjournalisten, gefilmd in de straten van Myanmar.

meer over 'Myanmar Diaries'

In februari 2021 vernietigde een militaire coup tien jaar van fragiele democratische transitie in Myanmar. In Myanmar Diaries zijn we getuige van deze gewelddadige machtsgreep en zijn nasleep. Tien regisseurs en vele burgerjournalisten, allen anoniem om hun veiligheid te beschermen komen aan bod. 

We zien beelden van demonstraties en militaire actie in de straten. Een vrouw die de oproerpolitie confronteert en uitroept: ‘Ik vecht tegen dictators!’ Een fictieve scène waarin een jonge vrouw twijfelt of ze haar vriendje, die op het punt staat de jungle in te vluchten, gaat vertellen dat ze zwanger is. Een man die een inval in zijn huis livestreamt. Een andere man die een sereen gebed zegt voor een gevallen geliefde. Een vrouw in quarantaine met haar teddybeer, reflecterend op het leven vóór de coup, toen ze kon dromen van vrijheid. En veel, veel meer. 

Regie: Myanmar Film Collective
Omroep: Boedhistische Blik (KRO-NCRV)

Deze documentaire behoorde tot de selectie van Movies that Matter festival 2022.

DocTalks-interview met de producent en makers

Meer documentaires over mensenrechten