The Corridors of Power

7. Syrië - Het risico van niets doen

VPRO

In 2012 lopen ongewapende protesten in Syrië uit op een burgeroorlog met meer dan 100.000 doden en 1,5 miljoen vluchtelingen. President Obama wil zich niet mengen in de strijd en besluit om Syrische rebellen op te leiden en te bewapenen. Maar als de Syrische president Assad chemische wapens inzet tegen burgers en er 1500 weerloze mannen, vrouwen en kinderen omkomen, kan Obama niet anders doen dan, met tegenzin, militair ingrijpen.

Waarschuwing: Deze serie bevat beelden die als schokkend kunnen worden ervaren

The Corridors of Power: Aflevering 7

Woensdag 14 augustus

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22.10 uur

Meer over deze documentaireserie

Oorlogen worden brutaler en dodelijker, niet alleen voor militairen, maar vooral voor burgers. Waarom wordt er op de ene plek wel internationale actie ondernomen, en op de andere niet? De voor een Oscar genomineerde Israëlische regisseur Dror Moreh (The Gatekeepers) onderzoekt hoe Amerikaanse leiders sinds de val van de Sovjet-Unie (toen de VS nog dé mondiale supermacht waren) zijn omgegaan met genocides, oorlogsmisdaden en massale wreedheden in landen als Irak, Libië, Rwanda en Syrië. Waarom slaagden zij er herhaaldelijk niet in om genocide en misdaden tegen de menselijkheid te stoppen?

Invloedrijke personen als Henry Kissinger, Hillary Clinton, Madeleine Albright en Condoleezza Rice beschrijven de intense overleggen waaraan ze deelnamen en de overwegingen, ook privé, die uiteindelijk hun keuzes bepalen. Wat zijn de echte redenen achter hun beslissingen? Hebben ze ergens spijt van? En wat blijft er over van ‘verantwoordelijkheid om te beschermen’ en never again? Kunnen we een nieuw systeem ontwerpen om de fouten uit het verleden te herstellen?

Regie: Dror Moreh
Voice-over: Meryl Streep
Producent: Dror Moreh Productions
Omroep: VPRO

Alle afleveringen