2Doc:

A Storm Foretold

VPRO

Roger Stone wordt op de voet gevolgd tijdens zijn spraakmakende carrière als politiek adviseur van Donald Trump tijdens diens presidentiële periode. Stone was onder meer aanjager van de 'Stop the Steal'-campagne met als climax de Capitoolbestorming van 6 januari 2021.

De Deense regisseur Christoffer Guldbrandsen (1971) heeft onbeperkt toegang tot de excentrieke Roger Stone. Een klassiek geval van op het juiste moment op de juiste plaats: Guldbrandsen begint in 2018 met filmen. Hij is erbij als Stone gearresteerd en veroordeeld wordt. Stone had tegen het Amerikaanse congres gelogen en een getuige bedreigd in het Mueller-onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingen van 2016.

Guldbrandsen is erbij als Trump belt en Stone de gevangenisstraf van ruim drie jaar kwijtscheldt. Hierna start Stone langzaam maar zeker zijn Stop the Steal campagne, waarin hij beweert dat niet Biden, maar Trump de verkiezingen van 2020 zou hebben gewonnen. Guldbrandsen is er ook bij als Stone te gast is bij de Infowars-show van complotdenker Alex Jones, en bij zijn eerste ontmoeting met Enrique Tarrio, leider van de extreemrechtse knokploeg The Proud Boys.

De complexe en fascinerende relatie tussen Guldbrandsen en Stone is openlijk onderdeel van de documentaire. Op een gegeven moment wordt de regisseur ‘ontslagen’ als Stone denkt dat hij een beter aanbod voor een documentaire heeft gekregen. Maar na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van Guldbrandsen is hij toch weer welkom in het leven van Stone. Gulbrandsen houdt stilletjes stand en blijft filmen. De documentaire is ondertussen onderdeel geworden van het FBI-onderzoek naar de bestorming van het Capitool.

Regie: Christoffer Guldbrandsen
Producent: Christoffer Guldbrandsen, Peter Engel, Henrik Veileborg
Omroep: VPRO

In gesprek met filmmaker Christoffer Guldbransen

Meer over dit onderwerp

Meer politieke portretten