Dinsdag 2 maart, 22:35u op NPO 2

Palme, papa en ik

VPRO

Is jouw vader de moordenaar van de Zweedse premier Olof Palme? Met deze vraag begint de bizarre zoektocht naar het duistere verleden van de vader van Signe Zeilich-Jensen, een Zweedse vrouw, getrouwd met de Nederlandse filmmaker Niek Koppen. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Het verhaal begint op 30 april 2020 als Signe Zeilich-Jensen een bericht ontvang van een onbekende man. De naam van haar vader wordt genoemd in geruchten rond de, dan nog steeds, onopgeloste moord op de Zweedse premier Olof Palme, 35 jaar geleden op 28 februari 1986. Haar vader was een academicus, een alcoholist, een yogaleraar, een casanova en een geweldige verhalenverteller. Zijn leven was gevuld met avonturen en controverses. Toen Signes vader in 1992 overleed, was zijn gezin toch wel opgelucht.

Met haar man, de documentairemaker Niek Koppen, besluit ze op onderzoek te gaan en de waarheid rond de mogelijke rol van haar vader bij de moord te achterhalen. De oorsprong van de geruchten blijkt een op internet gepubliceerd interview met één van zijn drie ex-vrouwen te zijn die ervan overtuigd is dat haar vader de moord heeft gepleegd. In de film ontmoet Signe, familieleden, collega’s en vrienden van haar vader om een beter beeld te krijgen wie hij was. Tevens onderzoekt ze ook de journalistieke lijn. Is er bewijslast? 

Regie: Signe Zeilich-Jensen & Niek Koppen

'Palme, pappa en ik' in de media

Meer documentaires over politiek