Ga naar de afleveringen

Meer over deze documentaireserie

In de eerste aflevering vertellen de overlevers hoe het misbruik begint en over de jarenlange fysieke en mentale gevolgen. Getuigen beschrijven hoe priesters en paters de zwakke en kwetsbare positie waarin de overlevers verkeerden, gebruiken om hen te domineren en te misbruiken. Ze vertellen over de schaamte, over het niet durven vertellen, over het sadisme en het mentale en fysieke misbruik, dat soms jarenlang duurde.

In de tweede aflevering staan de ouders en familieleden van de overlevers centraal. Welke signalen vingen zij en hoe gaan zij om met de wetenschap dat hun kind misbruikt werd door iemand die ze vertrouwden? Ze spreken over schuldgevoel, schaamte en hun strijd voor gerechtigheid.

In de derde aflevering is er aandacht voor Operatie Kelk: in 2010 houdt de politie huiszoekingen in het Aartsbisschoppelijk Paleis in het kader van een onderzoek naar de mogelijke doofpot van het misbruik van kinderen door priesters en paters. Omdat er toevallig een cameraploeg in de buurt is, wordt alles gefilmd. De beelden gaan de wereld rond en in België barst de bom.

In de vierde en laatste aflevering blijkt dat Operatie Kelk afloopt af met een sisser en juridisch gevolgen voor de daders onwaarschijnlijk lijken. In een ultieme poging tot gerechtigheid, hebben enkele Belgische overlevers hun hoop gevestigd op de aanklacht die ze eerder al tegen de paus in Rome hebben ingediend. Ondanks de juridische tegenslagen, blijven veel overlevers strijdvaardig, want zolang de daders vrij rondlopen en het risico bestaat dat ze nieuwe slachtoffers maken, kunnen de overlevers hun verleden niet volledig verwerken.

Regie: Ibbe Daniëls en Ingrid Schildermans
Producent: De Mensen
Omroep: KRO-NCRV (Eerder uitgezonden bij de VRT)

In de media