De Boeddhistische Blik

Guru in Disgrace

NCRV

Documentaire van Jaap Verhoeven over hoe de ongekend populaire boeddhistische leraar Sogyal Rinpoche van zijn voetstuk viel na beschuldigingen van sexueel misbruik en geweld door een aantal van zijn leerlingen.

In 2017 werd de boeddhistische wereld opgeschrikt door een brief die alleen aan de sangha gericht was. Iemand heeft (zonder toestemming van de briefschrijvers) de brief openbaar gemaakt, waarin Sogyal Rinpoche werd beschuldigd van fysieke, psychische en emotionele mishandeling en sexueel misbruik van studenten. De brief sloeg in als een bom. Wereldwijd zegden veel studenten hun vertrouwen en lidmaatschap op. Zijn boeddhistische gemeenschap viel uiteen in voor- en tegenstanders. Sogyal trad terug als leraar en vluchtte naar Thailand, waar hij in 2019 overleed.

In deze film horen we getuigenissen van slachtoffers over het stelselmatige misbruik van Sogyal. Hoe is het mogelijk dat er een cultuur ontstaat waarin het misbruik zo lang heeft kunnen voortbestaan? Wat heeft het voor hen persoonlijk betekend en hoe heeft het hun kijk op het boeddhisme beïnvloed? En hoe voorkomen we herhaling in de nabije toekomst? Sogyal is immers niet de eerste leraar in de boeddhistische traditie die zich schuldig maakt aan misbruik.

Regie: Jaap Verhoeven