2Doc:

Innocence

EO

In Israël weet elk kind wat het betekent om 18 te worden: dienen in het leger. In dit land betekent de diensttijd vaak ook echt vechten, waarbij de kans bestaat dat je het niet overleeft. In door stemacteurs voorgelezen dagboekfragmenten van gesneuvelde jongeren vertellen ze over hun worsteling met de opgelegde gewelddadigheden, waarbij er nooit plaats is voor hun eigen principes, en overdenken ze hun angsten en doorkruiste toekomstplannen.

Over deze documentaire

Stemmige muziek en dronebeelden van jonge soldaten in een uitgestrekte woestijn voorzien de antimilitaristische boodschap van deze film van een emotionele lading. Beelden van hun dagelijkse, onbezorgde leven worden afgewisseld met amateuropnamen van legeroefeningen, trainingen op de schietbaan en (echte) raketaanvallen.

De Israëlische filmmaker Guy Davidi maakte eerder, samen met de Palestijnse Emad Burnat, de voor een Oscar genomineerde documentaire 5 Broken Cameras (2011). Hij portretteert opnieuw op gevoelige wijze het drama van het Israëlische militarisme, ditmaal voor de jongeren die collectief worden klaargestoomd om te vechten voor hun vaderland.

Regie: Guy Davidi
Omroep: EO

Meer documentaires over het Israël-Palestina-conflict