De Afhaalchinees

Aflevering 2

Omroep Zwart

Hoe moeilijk is het om adoptieouder te worden? En wat zijn de gevolgen voor geadopteerden als ze terechtkomen bij ouders die nooit door de screening heen hadden mogen komen?

Hoe moeilijk is het om adoptieouder te worden? En wat zijn de gevolgen voor geadopteerden als ze terechtkomen bij ouders die nooit door de screening heen hadden mogen komen? We gaan langs bij de Kinderbescherming. Hoe groot is het aandeel van deze organisatie bij het controleproces? Kelly spreekt de onderzoeker die de controle destijds uitvoerde en Kelly's ouders positief beoordeelde. Waarom heeft hij deze beslissing gemaakt? Kelly bespreekt, boven de Zeeuwse seksshop waar ze opgroeide, het alcoholprobleem en de dood van haar moeder. Hoe konden haar ouders ondanks alles een kind adopteren?

Ga naar alle afleveringen

Over deze serie

In Nederland zijn meer dan 40.000 kinderen geadopteerd. De oplossing voor een onvervulde kinderwens en voor kinderen die in hun land van herkomst geen toekomst hadden. Blijft dit sprookjesbeeld van adoptie, een verhaal van dankbaarheid, van ouderliefde en vooral van goede bedoelingen, overeind?

Tv-maker Kelly gaat voor het eerst sinds het overlijden van haar moeder in gesprek met haar adoptievader. Een open gesprek over waarom ze voor adoptie hebben gekozen. Daarnaast gaan we terug in de tijd en horen we waarom adoptie populair werd in Nederland en waarom de eerste geadopteerden zich een proefkonijn voelen. Decennialang was er weinig voorlichting of begeleiding voor adoptieouders, maar in 1989 gingen er onder experts al alarmbellen af over het het systeem. Waarom wordt hier nu pas naar geluisterd?

Regie: Kelly van Binsbergen
Omroep: Zwart