De afhaalchinees

Aflevering 3

Omroep Zwart

Veel adoptiekinderen hebben geen idee wanneer, waar en onder welke naam ze ter wereld zijn gekomen. Hoeveel kan een papiertje betekenen voor je gevoel van identiteit?

Veel adoptiekinderen hebben geen idee wanneer, waar en onder welke naam ze ter wereld zijn gekomen. Documentatie is vaak kwijtgeraakt, nooit gemaakt of zelfs expres vervalst. Hoeveel kan een papiertje betekenen voor je gevoel van identiteit? Kelly spreekt de vrouw die haar in haar eerste levensjaar verzorgde. De oud-directeur van Adoptiebureau Wereldkinderen vertelt over haar schokkende ontdekking en haar beslissing om haar baan en eigen adoptieproces op te zeggen. Ook spreken we Patrick, een jongeman die de overheid aanklaagt voor het achterhouden van zijn eigen adoptie-informatie.

Ga naar alle afleveringen

Over deze serie

In Nederland zijn meer dan 40.000 kinderen geadopteerd. De oplossing voor een onvervulde kinderwens en voor kinderen die in hun land van herkomst geen toekomst hadden. Blijft dit sprookjesbeeld van adoptie, een verhaal van dankbaarheid, van ouderliefde en vooral van goede bedoelingen, overeind?

Tv-maker Kelly gaat voor het eerst sinds het overlijden van haar moeder in gesprek met haar adoptievader. Een open gesprek over waarom ze voor adoptie hebben gekozen. Daarnaast gaan we terug in de tijd en horen we waarom adoptie populair werd in Nederland en waarom de eerste geadopteerden zich een proefkonijn voelen. Decennialang was er weinig voorlichting of begeleiding voor adoptieouders, maar in 1989 gingen er onder experts al alarmbellen af over het het systeem. Waarom wordt hier nu pas naar geluisterd?

Regie: Kelly van Binsbergen
Omroep: Zwart