Close up:

Silence of the Tides

AVROTROS

Het Waddengebied is een van de mooiste en uniekste natuurgebieden ter wereld, met schitterende zonsondergangen, een divers dierenrijk en een landschap dat twee keer per dag compleet transformeert.

Een film die in- en uitademt met de getijden van de Waddenzee, terwijl het de breekbare relatie tussen mens en natuur verkent. Dit Werelderfgoed is één van de grootste aaneengesloten wetlands ter wereld.

Een hypnotiserende blik op de cycli en contrasten van de seizoenen: leven en dood, storm en stilte, de massa en het individu. Een poëtische overpeinzing zonder voice-overs of interviews tegen een overweldigend decor van lucht, water, wind, mist en voortdurend veranderend licht.

Regie: Pieter-Rim de Kroon
Omroep: AVROTROS

DocTalks: in gesprek met regisseur Pieter-Rim de Kroon

Hoe regisseerde Pieter-Rim de Kroon de niet te regisseren natuur van het wad?

Documentairemaker Pieter-Rim de Kroon maakte de documentaire ‘Silence of the Tides’. In deze DocTalks gaat hij in gesprek met presentator Marijn Frank. De Kroon vertelt hij over zijn zelfbedachte tiengeboden die hij hanteerde tijdens het maakproces, over de inzet van muziek en geluid, over de silte en de magische cyclus van het getijdenproces.

Zes seizoenen

Hij filmde zes seizoenen lang, in Nederland, Duitsland en Denemarken. Interviews of voice-overs zitten er niet in zijn film. Wel kun je rekenen op fenomenale beelden van het internationale waddengebied, de kleine diertjes die daar leven boven en onder water, de woeste zee, de mensen die 's zomers bombastisch hun intreden doen in het gebied.

Alles in de documentaire wordt geregeerd door het getijdenproces: hoogwater, laagwater; inademen, uitademen. Pieter-Rim de Kroon vond het lijken op tovenarij, zo magisch hoe alles in het waddengebied cyclisch is.

Wat dreef hem voort?

Wat dreef Pieter-Rim de Kroon voort gedurende de anderhalfjaar die hij in het modderige waddengebied te vinden was? En had maker ook een bepaalde essayistische boodschap of een statement dat hij met Silence of the Tides wilde maken?

In deze DocTalks van 2Doc.nl gaat Pieter-Rim de Kroon in gesprek met Marijn Frank.

Regie: Eef Hilgers
Presentatie: Marijn Frank
Camera: Roel van’t Hof
Montage: Manuel Da Silva
Geluid: Jillis Schriel
Productie: Casper Boon
Eindredactie: Annica Peeters

'The silence of the Tides' in de media

De mooise natuurdocu's op 2Doc.nl