Holland Doc

Man en paard

IKON

In de uitgestrekte woestijn van de Amerikaanse staat Nevada komen twee rauwe, ongepolijste werelden bij elkaar. Tegen de achtergrond van ruige bergkammen en scherpe kleuren, staan wilde mannen en paarden kwetsbaar tegenover elkaar.

Chris, Dean, Gilbert, Charles, Steven, Bo en Mike zijn jonge gedetineerden in het Northern Nevada Correctional Centre. Zij zijn in de laatste fase van een lange en herhaalde gevangenisschap. Vóór hun terugkeer naar de maatschappij nemen ze deel aan een bijzonder project, waarbij ze wilde paarden vangen, temmen en trainen.

Filmmaker Marjoleine Boonstra volgde de gedetineerden tijdens drie maanden van intensieve training, waarbij de mannen zichzelf in de ogen van de paarden weerspiegeld zien.

De mannen leren om opnieuw het vertrouwen van een levend wezen te winnen, dat hen in jaren van gevangenschap is ontglipt. Paarden zijn uitzonderlijk sensitief. Ze nemen de mannen zoals ze zijn, zonder geschiedenis, zonder strafblad, maar alleen als de mannen net zo open en kwetsbaar voor ze staan als zij zelf zijn. Boonstra vangt de intimiteit van deze 'zware jongens' in een ontroerend moment van verandering: op de drempel van de vrijheid, in de uitwisseling van blikken van reflectie.

Regisseur: Marjoleine Boonstra

Meer natuurdocumentaires