Beth Amstelveen, Jeruzalem a/d Amstel’

EO

Waar de Joodse gemeenschappen in de rest van het land al generaties krimpen, laat Amstelveen precies het tegenovergestelde zien.

Amstelveen telt het grootste aantal joodse inwoners van Nederland. Waar de joodse gemeenschappen in de rest van het land al generaties krimpen, laat Amstelveen precies het tegenovergestelde zien. Een unieke ontwikkeling. Hoe werd Amstelveen het centrum van het joodse leven in Nederland?

In 'Beth Amstelveen' vertellen joodse Amstelveners van jong tot oud, vroom en vrij, inheems en import hoe dit zo is gekomen. We zien een levendige samenleving waar gemeenschapszin de boventoon voert. Een voetballende rabbijn, cabaret, joodse liederen, inburgeren, liefde en humor, het komt allemaal voorbij.

Door de verschrikkingen van de Holocaust wilden talloze Joodse Amsterdammers na de oorlog niet meer in Amsterdam wonen. Amstelveen was door de ligging en goede infrastructuur voor hen een aantrekkelijke plaats om zich te vestigen. En dit gold ook voor Joden uit de provincie waar het Joodse leven na 1945 vrijwel helemaal verloren was gegaan.

Regie: Özgür Canel
Omroep: EO

Populaire documentaires