2Doc:

Keeper

NTR

In een tijd waarin de meeste aandacht gaat naar het scoren, naar de aanvallers en de spitsen, is dit juist een genuanceerde en bij vlagen humoristische psychologische zoektocht naar de motivatie en karaktereigenschappen van keepers.

Regisseur Johan Kramer bracht een seizoen door op de velden van amateurvoetballers om de mysteries rond dit bijzondere personage in de sport te ontrafelen. Keeper is een genuanceerd en bij vlagen humoristische psychologische zoektocht naar de motivatie en de karaktereigenschappen van vijf keepers in het amateur voetbal. Wachtend op een corner in het enorme doel, wordt de kijker zich bewust van de spanning die tijdens de wedstrijd wordt opgebouwd.

Ook maakt Keeper duidelijk dat wanneer we kunnen accepteren dat verdediging feilbaar is, we ons kwetsbaar kunnen opstellen en zo echt contact kunnen maken met de wereld om ons heen.

Regie: Johan Kramer

DocTalks: in gesprek met regisseur Johan Kramer

Interview VPRO Gids

Helmut Boeijen over 'Keeper'

Over keepers bestaan talloze clichébeelden: Een tragische figuur. De bezeten eenling. Het buitenbeentje ook. Een man – of steeds vaker: vrouw – die nooit punten voor je wint, ze alleen kan verliezen. ‘Als het team wint, komt het door de trainer’, zegt Tarek Kharboutly, één van de hoofdpersonen van de documentaire Keeper. ‘Als het team verliest, komt het door de keeper.’ Een fout is volgens de doelverdediger van de Zuid-Hollandse tweedeklasser Teylingen, die ooit voor het Syrische nationale elftal speelde, niets minder dan ‘een schande’.

Tegendoelpunten kunnen zelfs intens verdriet veroorzaken, zoals bij jeugdkeeper Lenny Bemboom uit Terschelling die tranen met tuiten huilt als er wéér een bal invliegt. Er moet een volwassene aan te pas komen om de jongen te troosten. Het is één van de mooiste scènes uit deze fijne publieksfilm van Johan Kramer, die verder de ambitieuze doelvrouw Selena Babb en de 74-jarige Jan Dooijewaard van DVV’33 uit Ermelo, ‘de oudste keeper van Nederland’, portretteert. Via hen gaat Kramer, in de rug gedekt door de sportjournalisten en (oud-)keepers Sjoerd Mossou en Leo Oldenburger, op zoek naar het wezen van de spreekwoordelijke sukkel op doel. Die er natuurlijk alleen staat omdat hij niet kon voetballen.

De filmmaker maakt in deze mythologisering van de beroepsgroep, die alle oerbeelden bestendigt die je bij keepers kunt hebben, geen gebruik van archiefmateriaal. Geen legendarische namen uit het verleden dus, zoals Gordon Banks, Dino Zoff of Rinat Dasajev. En ook de moderne ‘krokettenvangers’ Neuer, Courtois of – de grote held van Lenny – De Gea ontbreken. Keeper richt zich op gewone baltegenhouders. In een oer-Hollandse setting is te zien hoe ze hun verdediging dirigeren, spugen in handschoenen, rekken en strekken, de bal uit de sloot halen of klaar gaan staan om een penalty te stoppen (volgens Sjoerd Mossou de enige situatie waarin een keeper alleen maar kan winnen).

Kamer vangt hun rituelen in fraaie, door weelderige muziek ondersteunde sequenties. Waarbij natuurlijk ook dat hele kleine beetje sterven na elke tegengoal niet ontbreekt. Als de bal ook nog eens door hen, en door niemand anders, uit het doel moet worden gehaald.