2Doc Kort:

Wuhan versoepeld

HUMAN

Overal spreken megafoons en spandoeken haar toe als Xu, een bescheiden jonge administratief medewerkster van een grote fabriek in Wuhan, de bakermat van het coronavirus, na ruim een jaar weer buiten de stad mag reizen.

Xu, een jonge vrouw in Wuhan, gaat ruim een jaar na de uitbraak van het coronavirus voor het eerst weer naar haar ouders om het Chinees Nieuwjaar te vieren. Ze filmt de familietaferelen en biedt zo een kijkje in het versoepelen op z'n Chinees. Waar vroeger vlak voor Chinees Nieuwjaar de metro's, treinen en stations uitpuilden van zeeën mensen, is het er nu leger dan ooit. Reizen is toegestaan, maar het dwingende advies van de overheid om het vooral niet te doen wordt in China grotendeels opgevolgd. Testen is, als je toch op reis gaat, een verplichting en overal wordt je temperatuur opgenomen.

Xu en haar familie pakken ondanks alle toezicht en vermaningen de draad weer op alsof het afgelopen jaar er niet geweest is. Chinees Nieuwjaar vieren ze zoals altijd: er wordt gemahjongd, gekibbeld over welke ouder meer geld cadeau krijgt en vooral gekookt en gegeten. Xu, een vrouw zoals er in China miljoenen zijn, filmt met haar mobiele telefoon de familietaferelen. Zo biedt ze ons een inkijkje in het versoepelen op z'n Chinees, nu het 'gewone' leven, net als hier, zijn eerste stappen waagt.

Regie: Willy Sier 

Meer van regisseur Willy Sier over Wuhan

Meer 2Doc Korts