2Doc Kort

De zaak Lucano

HUMAN

Domenico Lucano ving in zijn verlaten dorp vluchtelingen op en werd daarvoor veroordeeld. Christine Pawlata volgde zijn rechtszaak.

Voor Domenico Lucano, voormalig burgemeester van het Zuid-Italiaanse stadje  Riace, is zijn droom verder dan ooit. Deze maand werd hij veroordeeld tot 13 jaar en 2 maanden vanwege het illegaal verstrekken van verblijfsvergunningen aan vluchtelingen en het onrechtmatig besteden van overheidsgelden.

In 2015 was hij nog de trots van de Italianen, verkozen tot één van ‘the world’s greatest leaders’ op de jaarlijkse lijst van het Amerikaanse tijdschrift Fortune.

De filmmaakster Christine Pawlata filmde hem in 2018 in Riace voor VPRO’s Tegenlicht. De afgelopen maand volgde zij Lucano’s rechtszaak. Net zoals andere steden en dorpen in de regio leed Riace onder de gevolgen van de massale emigratie van zijn inwoners. Het grootste deel van de huizen stond leeg. De stroom vluchtelingen die Zuid-Italië vanaf het midden van de jaren ’10 overspoelde veranderde voor Lucano alles.

Lucano ving ze op, zorgde ervoor dat de vluchtelingen konden wonen in de huizen van de emigranten en gaf hun werk bij de gemeentelijke diensten. Aan wettelijke voorschriften liet hij zich weinig gelegen liggen. Zo betaalde hij de vluchtelingen uit met een eigen lokale munt.

Vooral toen Riace een voorbeeld werd voor andere plaatsen in de omgeving greep de Italiaanse overheid in. Met de recente veroordeling als gevolg. Lucano kondigt aan in hoger beroep te gaan. Maar hij is blut, het geld voor een advocaat heeft hij niet.

Regie: Christine Pawlata