2Doc:

Bitter Love

VPRO

Tijdens een riviercruise op de Wolga proberen de reizigers te ontsnappen aan hun dagelijks leven. De meeste van hen reizen alleen, maar omarmen hun medereizigers als oude vrienden, geliefden en kinderen.

Terwijl vredig en vriendelijk ogende Russische dorpen en landschappen voorbij glijden, worstelt zowel jong als oud op het cruiseschip met de liefde en met hooggespannen verwachtingen. In de beslotenheid van het schip en in de wetenschap dat iedereen straks weer zijn eigen weg gaat, stellen de hartverwarmende, soms wat melancholische opvarenden zich ongewoon kwetsbaar op. Ze lijken zich nauwelijks bewust van de camera.

De observerende stijl levert veelzeggende scènes op. Zo zien we bij enkele ouderen de gemengde gevoelens op hun doorleefde gezichten wanneer zij zich voor het raam vergapen aan de energieke jongeren die buiten op het dek dansen en lichamelijke oefeningen doen. De optredens van een jonge operazangeres en haar vriend en de met wodka doordrenkte, poëtische liederen van een gepensioneerde passagier met een gebroken hart zorgen voor momenten van contemplatie.

Regie: Jerzy Sladkowski
Omroep: VPRO
Producent: Antonio Russo Merenda namens Ginestra Film

Meer documentaires over liefde