Close Up

Anton van Dalen - Circling Home

AVROTROS

Op 80-jarige leeftijd lijkt kunstenaar en duivenhouder Anton van Dalen het allemaal te hebben: een vruchtbare carrière, een huis in East Village in New York, een grote familie en een duivenhok, waar hij liefdevol zorgt voor zijn zwerm witte vogels. Maar achter het fineer schuilt een complex verhaal van oorlog, migratie, familiebreuk en spijt.

De documentaire Anton van Dalen - Circling Home schetst de paden van Antons leven, beginnend bij zijn calvinistische opvoeding in Amstelveen in oorlogstijd, via de emigratie van zijn familie naar Toronto, Canada, tot zijn ontsnapping als ambitieuze twintiger, voor een carrière en een eigen gezin in New York City. .

De film ontrafelt moeilijke herinneringen aan een door oorlog verscheurde jeugd.  Hij bespreekt de sterke banden van wrok en spijt en onderzoekt vragen over familie en vergeving; zowel het verlangen naar vrijheid als het verlangen naar huis.

De 80-jarige Anton denkt na over zijn migratiereis en creëert een aantal van de meest fascinerende werken uit zijn carrière. Nu zijn leven als een boek eindigt door wereldwijde crises, zoekt hij naar zijn bestemming in creatieve expressie en vindt hij hoop in de generatie van zijn kleinkinderen.

Maar wat de toekomst ook voor Anton van Dalen in petto heeft, je vindt hem op het dak op Avenue A, achterover leunend, een hand omhoog om zijn ogen af ​​te schermen, kijkend naar zijn witte duiven die door de lucht cirkelen. Het is hier, bij de vogels waar hij vrede vindt, waar hij echt thuis is.

Anton van Dalen - Circling Home gaat over moeilijke beslissingen in moeilijke tijden en over wrok koesteren tot het te laat is. De film onderzoekt thema's als erbij horen, vergeving en toekomst en is een teder portret van een kunstenaar en zijn meditatie over wat het betekent om thuis te zijn.

Regie: Morgan Schmidt-Feng, Katy Swailes, Dennis Mohr 

Meer documentaires over kunst