2Doc

Eritrea Stars

VPRO

De Eritrea Stars, het nationale voetbalteam van Eritrea, ontvlucht in december 2012 hun land, dat bekend staat als een van de meest repressieve militaire dictaturen van Afrika, vergelijkbaar met Noord-Korea. Er geldt onbeperkte dienstplicht, mensen zijn straatarm en mensenrechten worden op grote schaal geschonden.

Na afloop van een toernooi in Oeganda grijpen zestien spelers hun kans om niet terug te keren naar het spelershotel. Op grond van een internationaal vluchtelingenverdrag worden ze door de Nederlandse overheid uitgenodigd om zich in ons land te vestigen en krijgen ze een permanente verblijfsvergunning aangeboden. Anderhalf jaar na hun vlucht komen ze in Gorinchem terecht en kunnen meteen met hun inburgering beginnen. Begeleid door een trainer en een wijkagent houden ze hun conditie op peil.

Het sterrenteam uit Eritrea, op plaats 203 van de FIFA-ranglijst, is een bezienswaardigheid en een gewilde tegenstander voor oefenwedstrijden. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland. Ze worden een jaar gevolgd, waarin ze moeten zien te laveren tussen de nog steeds voelbare lange arm van het regime in Eritrea en het woud aan regelgeving en hulpverlening in Nederland.

Regisseur: John Appel

In gesprek met regisseur John Appel

De beste docu's over voetbal