DocTalks

60 jaar Filmacademie afl. 3

VPRO

In de afgelopen 60 jaar zijn vele getalenteerde makers uit verschillende disciplines afgestudeerd aan de Filmacademie.

Voor DocTalks Special gaat een filmmaker uit een vroegere lichting in gesprek met een vakgenoot uit een recente lichting. In deze aflevering Nouchka van Brakel (79), regisseur van o.a. 'Het Debuut' en 'Van de koele meren des doods'; en Marit Weerheijm (27), winnaar van de Studenten Oscar (met 'Grijs is ook een kleur') en het Gouden Kalf voor Beste Korte Film 2019 (met 'En Route'). Zij bespreken elkaars werk en de overeenkomsten en verschillen in het vak 'toen' en 'nu'.

Bekijk afstudeerfilms

Aap, Noot, Mies (1963)

Een korte film die, aan de hand van een verhaal over een spiekende student, de aspecten van filmmaken toelicht. Nouchka van Brakel is te zien werkend aan de montage van de film. Gemaakt door Nouchka van Brakel, Ruud van Hemert, Nico van der Heude, Ruud de Heus, Barbara Meter, Hans de Pagter, Miroslov Sebestik en Mattijn Seip en gespeeld door Boudy de Groot, Pim de Wijs, Henny Deut.

Regie: Nouchka van Brakel

Grijs is ook een kleur (2016)

Vol spanning wacht de jonge Cato de thuiskomst van haar oudere broer af, die terugkeert na een zelfmoordpoging. Hij is depressief en iedereen hoopt dat het gezinsleven op het platteland hem zijn levenslust weer terug zal geven. Wanneer het geluksarmbandje dat Cato voor hem heeft gemaakt geen uitwerking lijkt te hebben, verschijnt een oude man met engelenvleugels en een motorfiets om te helpen.

Regie: Marit Weerheijm