2Doc:

Strijd om Istanbul

BNNVARA

“Wie Istanbul wint, die wint Turkije” aldus de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Journalist Fidan Ekiz maakt gedurende één jaar maar liefst drie verkiezingen mee in Istanbul. Terwijl een economische crisis woedt, neemt de populariteit van de conservatieve partij van president Erdogan steeds verder af. De spanningen tussen moderne seculiere bewoners en conservatieven nemen daardoor toe, want iedereen beseft dat hun leefwijze op het spel staat.

In Strijd om Istanbul volgt Fidan een jaar lang een aantal gewone inwoners van de traditionele wijk Uskudar en de moderne wijk Kadikoy en ziet ze hoe hun levens veranderen als gevolg van de steeds grimmiger wordende strijd.

Fidan ontmoet voor- en tegenstanders van Turkije‘s langstzittende leider. Meral is een Roma en runt een winkeltje in Uskudar dat nauwelijks nog wat opbrengt. Erdogan heeft de Roma hun eigenwaarde teruggegeven en hun dank is oneindig. Toch krijgt ook Meral te maken met bedreigingen, nadat de filmploeg en Fidan worden belaagd op een bijeenkomst waar Erdogan zal spreken.

Ook ontmoet Fidan de student Guney, die in de moderne wijk Kadikoy woont. Hij voert campagne voor de seculiere partij CHP. Guney weet dat hij daarmee zijn toekomst op het spel zet, want als de AK-partij wint, kunnen tegenstanders rekenen op represailles. Zangeres en wijkgenoot Bestem voelt ook de spanning op straat. Knokploegen maken de straten onveilig, omdat jongeren alcohol kunnen drinken en zich vrij bewegen. Wie zit er achter die knokploegen?

De schrijnendste verhalen zijn die van meubelstoffeerder Yasar, die het hoofd niet boven water weet te houden tijdens de economische crisis, en van visverkoper Celal. Deze fanatieke Erdogan aanhanger ziet gaandeweg niet alleen zijn partij terrein verliezen, ook zijn huwelijk met de veel modernere Fatma staat onder druk door de politieke strijd.

Regie: Kees Schaap

Lees meer over Turkije

'Imamoglu gaat het lastig krijgen'

De nieuwe burgemeester van Istanbul koos niet voor ideologische scherpslijperij, schrijft Aylin Bilic, maar zocht de verbinding. Zo kon de seculiere CHP na decennia oppositie Erdogans AKP verslaan. Lees hier het artikel in Trouw.

Celstraf voor bestuurster Turkse oppositiepartij ‘uit wraak voor verkiezingen Istanbul’

Een vooraanstaand lid van de Turkse oppositiepartij CHP is vrijdag veroordeeld tot bijna tien jaar celstraf wegens onder meer het beledigen van president Erdogan en het maken van terroristische propaganda. Lees hier het artikel.

Meer films over verkiezingsstrijd

  • Meer Turks-Nederlandse films