2Doc

Forever Pure

VPRO

Een geheime transfer van twee spelers die moslim zijn naar een Joodse voetbalclub leidt tot een conflict dat totaal uit de hand loopt.

Beitar Jerusalem F.C. is een populair en controversieel voetbalteam in Israël. Het is de enige club in de Eredivisie die geen moslimspelers contracteert. Hier komt halverwege het seizoen 2012-2013 een einde aan wanneer de eigenaar van de club, Arcadi Gaydamak, een Russisch-Israëlische oligarch een geheim transfercontract sluit met twee islamitische spelers uit Tsjetsjenië. Deze deal verandert loyale fans van Beitar Jerusalem F.C., bekend als La Familia, in tegenstanders van hun eigen club en zij beginnen een zeer racistische campagne. De situatie in de voetbalclub loopt hierdoor totaal uit de hand.

De jonge Tsjetsjeense spelers, Zaur Sadayev en Dzhabrail Kadiyev, worden achtervolgd door slogans als 'dood aan de Arabieren' en leven onder voortdurende bedreiging. De Israëlische spelers willen loyaal zijn aan hun nieuwe teamgenoten maar ook trouw aan hun oude fans. Als de aanvoerder Ariel Harush probeert de kloof te overbruggen, betaalt hij een hoge prijs.

Regie: Maya Zinhstein

Regisseur aan de Keukentafel

In Regisseur aan de Keukentafel spreekt Tessa Boerman met Maya Zinshtein over Forever Pure. Over de reactie van voetballers en fans van club Beitar Jerusalem als er islamitische spelers bij het team komen.

Recensies

"Als je deze racistische uitingen van de harde kern van Beitar Jeruzalem ziet, is het moeilijk om niet pessimistisch te worden over de regio, en de mensheid in het algemeen"

"Door een samenvoeging van tv-beelden, home-video's en interviews houdt regisseur Maya Zinhstein de Israëlische maatschappij een spiegel voor"

Meer documentaires over Israël-Palestina