2Doc:

Rob de Nijs: Niet voor het Laatst

AVROTROS

Zanger Rob de Nijs draait al bijna een heel mensenleven in de Nederlandse show biz. Hij is haast net zo typerend voor het Hollandse landschap als tulpen en rijzige molens. Na zijn 75e verjaardag maakt hij in deze documentaire 'Niet voor het Laatst' de balans op.

Vanaf het moment dat De Nijs in 1963 doorbrak met zijn band Rob de Nijs en de Lords met het nummer Ritme van de Regen begon een lange showbizz carrière. Geprezen om hitnummers als Jan Klaassen de Trompetter en Banger Hart, geliefd om zijn rol in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en verguisd in roddelbladen om zijn ingewikkelde liefdesleven. 

Dat alles gaf regisseur Leon Verdonschot de aanleiding om de artiest te volgen in de periode na zijn 75e verjaardag. Dit levert een mooi portret op waarin De Nijs en zijn geliefden de balans opmaken van een podiumleven en de offers die daarvoor zijn gebracht.

Leon Verdonschot volgt De Nijs vanaf zijn grote jubileumconcert op Tweede Kerstdag 2017 in het Concertgebouw. 

Het is een mengeling van familietaferelen, 5-jarig zoontje Julius wegbrengen naar zwemles, en optredens. Daarbij reflecteren De Nijs, zijn zoons Robbert en Yoshi, zijn vrouw Jet, ex-vrouw en tekstschrijver Belinda Meuldijk en zijn broer Bert op zijn carrière, de vruchten en de prijs ervan.

Terwijl in bijzondere archiefbeelden een jonge Rob de Nijs een voorschot neemt op de keuzes van de 75-jarige zanger en zijn vader De Nijs senior een verrassend licht werpt op een indrukwekkend lange carrière.

Regie: Leon Verdonschot
Rob de Nijs: Niet voor het Laatst is een coproductie van AVROTROS en Hans Heijnen Films.

Meer docu's over het Nederlandse lied