2Doc:

Green Gold

KRO-NCRV

Biobrandstof gemaakt van soja- of palmolie lijkt een milieuvriendelijk alternatief voor vervuilende fossiele brandstoffen zoals kolen en aardgas. Maar is dat wel zo?

CO2 uitstoot, klimaatverandering en slinkende energievoorraden bedreigen de wereld. Fossiele brandstoffen als olie en aardgas hebben afgedaan als milieuonvriendelijk, biobrandstof gemaakt van sojaolie of houtafval lijkt het milieuvriendelijke alternatief. Maar is biobrandstof wel zo milieuvriendelijk? 

In de jaren negentig van de vorige eeuw produceerden Europese boeren meer dan ze konden afzetten. Er werden nieuwe afzetmarkten gezocht voor grote hoeveelheden tarwe, mais en koolzaad. Met deze landbouwproducten werden de eerste biobrandstoffen gemaakt. Na de eeuwwisseling leek biobrandstof uit soja- of palmolie dé oplossing voor onze energiecrisis. De brandstof leek een belangrijk wapen in de strijd tegen de CO2 uitstoot van auto’s, vliegverkeer en schepen. Maar tegenover het gunstige milieueffect stond de praktijk van grootscheepse ontbossing en onderdrukking van boeren, tegenover de lage kostprijs van biobrandstof stonden sterk stijgende prijzen op de wereldmarkt voor landbouwproducten. Landbouwgrond werd namelijk niet meer gebruikt voor de productie van voedsel maar voor biobrandstof. Hiermee werd een nieuw dilemma zichtbaar: Wat is belangrijker, voedsel of brandstof?

Regie: Sergio Ghizzardi

Kijk ook..

Meer documentaires over milieu