In de patatbak van de dokter

In de patatbak van de dokter

VPRO

De arts Jan Nikkels reist door Nederland in zijn Volkswagenbus die rijdt op koolzaadolie. In het dorp waar hij woont, wordt het busje de patatbak genoemd. Programmamaker Johan Dibbets is ingestapt en samen trekken ze twee dagen door het land, op zoek naar de mogelijkheden van een zogeheten Biobased Economy.

Ze ontmoeten onder andere filosofe Lotte Asvelt in een Wagenings laboratorium, spreken met de vroegere minister van milieu Jacqueline Cramer en gaan op bezoek bij ‘een collega’ met dezelfde vragen en problemen. Onderweg eten Jan en Johan gezond, zoeken zij naar alternatieven en vragen zich af of het wel goed komt met alle mooie ideeën over een duurzame economie.

Nikkels wil perse onafhankelijk zijn van de olie-industrie en is daarom een project gestart om zijn eigen koolzaad te verbouwen samen met een groepje automobilisten en boeren uit het dorp. Hij rijdt dus straks op zelfgemaakte brandstof. Maar werkt dit idee wel in een economie die vaak juist met de rug naar het milieu lijkt te staan? En wat doet onze overheid eigenlijk om Nikkels en consorten te steunen?

Regie: Johan Dibbets, VPRO, 2011