Tuktoyaktuk & Waar dromen... verdergaan

Radio Doc

VPRO

In deze uitzending van Radioatelier zijn de documentaires 'Tuktoyaktuk' van Margot Minjon en Arno Peeters (techniek), winnaar in Antalya, Turkijke van de TRT radioprijs voor de beste milieu-documentaire en 'Waar dromen... verdergaan' van Hanne Vandenweghe, student aan het HIEPSO in Kortrijk te beluisteren.

Tuktoyaktuk

Margot Minjon, NPS / Hanne Vandenweghe, student

Tuktoyaktuk is een stadje in het uiterste noorden van Canada en werd door klimatologen tot broeikashoofdstad van de wereld uitgeroepen. Nergens ter wereld gaan klimaatveranderingen zo snel als daar. Programmamaker Margot Minjon bezocht Tuktoyaktuk en zag hoe het stijgende zeewater en het smelten van de permafrost het door Inuit bewoonde stadje bedreigen. Landingsbanen en snelwegen smelten weg, de stad is steeds moeilijker te bereiken. De maakster, die tijdens het maken van opnames zelf bijna in de smeltende permafrost wegzakte, doet verslag van de problemen in Tuktoyaktuk, spreekt hierover met bewoners en is er zelfs getuige van dat tijdens haar verblijf een deel van de haven in de golven verdwijnt.

Waar dromen... verdergaan

Hanne Vandenweghe

In dit egodocument vertelt de maakster over een probleem uit haar jeugd. Veelvuldige angstdromen leiden tot paniekaanvallen overdag. “Mijn ouders dachten dat ik gek was.” Ze kon eigenlijk niet meer onbegeleid naar buiten. Via een huisarts en een klinisch psycholoog leren we wat er met Hanne wel en niet aan de hand is. Een bijzonder vormgegeven en toegankelijk verhaal. Hanne Vandenweghe is student aan het Hiepso in Kortrijk, België.