2Doc:

Land of the Enlightened

EO

Een odyssee door Afghanistan met oorlogskinderen als onze gids. Zij spelen hun eigen rol in de bewapening van de taliban en het voortduren van de oorlog.

De documentaire The Land of the Enlightened is een ongelooflijke cinematografische reis door de prachtige natuur van het door oorlog geteisterde Afghanistan. In de film, op het snijvlak van fictie en documentaire, volgen we een gewapende bende kinderen die proberen te overleven op de hoogvlakten van Afghanistan. In hun kinderlijke onschuld zijn ze onverschrokken, maar ook angstaanjagend.

Kinderen van de Kuchi-stam graven oude Sovjetmijnen op en verkopen de explosieven aan kinderen die Lapis Lazuli edelstenen delven in een mijn. Een andere bende kinderen houdt de karavanen, die de blauwe edelstenen samen met opium door het dorre Pamirgebergte smokkelen, nauwlettend in de gaten en staan klaar voor een overval. Intussen dromen ze over de dag dat het Amerikaanse leger wegtrekt uit Afghanistan. Parallel volgen we de Amerikaanse soldaten in hun observatiepost en tijdens hun patrouilles.

Regisseur Pieter-Jan De Pue geeft in zijn eerste lange film, die hij over een periode van zeven jaar meestal in z’n eentje heeft opgenomen, een ongewone maar fascinerende kijk op de toestand waarin Afghanistan wordt achtergelaten voor de volgende generatie. Terwijl de Amerikaanse soldaten zich opmaken om te vertrekken, zien we hoe kinderen vogelvrije bendes vormen. Zij richten volgens hun eigen oorlogsregels hun leven in. Ze heersen over de handelsroutes en verhandelen de achtergebleven landmijnen.

Regie: Pieter-Jan de Pue

Meer bekijken van Land of the Enlightened?

'Land of the Enlightened' in de media

Meer over humanitaire zaken