2Doc:

Last Hijack

IKON

Last Hijack is een waargebeurd verhaal over overleven in Somalië, gezien vanuit het perspectief van de 29-jarige piraat Mohamed. Met een mix van animatie en documentaire creëert de film inzicht in de manier waarop deze Somalische piraat in dit gevaarlijke bestaan terecht is gekomen.

Somalië heeft de reputatie de thuisbasis van piraterij te zijn. Maar in het thuisland van Mohamed is hij gewoon een man van middelbare leeftijd die probeert om de eindjes aan elkaar te knopen. Met zijn eerste kaping verdiende hij samen met zijn bemanning 1,8 miljoen dollar. Bij terugkomst verbrastte hij zijn aandeel echter al snel en verloor hij zijn nieuw verworven heldenstatus. Nu staat hij voor een kruispunt in zijn leven: moet hij zich opnieuw op zee begeven om een tweede grote slag te slaan, of zal hij een eerlijk bestaan proberen op te bouwen door te gaan werken in de steengroeve.

In Last Hijack wordt Mohamed gevolgd door regisseurs Femke Wolting en Tommy Pallotta. Zij brengen zijn tweestrijd op een revolutionaire manier in beeld. Wanneer Mohamed herinneringen aan zijn piratenverleden ophaalt worden deze door middel van animaties in beeld gebracht. Hierdoor worden zijn memoires verlevendigd en krijgt zijn verhaal een veel grotere impact.

Regie: Femke Wolting en Tommy Pallotta

Meer over humanitaire zaken