Nacht van de roofdieren (IKON Doc)

Nacht van de roofdieren

IKON

Hoe zou je reageren als je wist dat er een pedofiel in je straat woont? In 1996 voerde Bill Clinton een wet door waardoor de Amerikaanse staat verplicht word om z'n burgers te laten weten waar veroordeelde pedofielen na hun vrijlating gaan wonen.

Nacht van de roofdieren is een Zweedse documentaire die laat zien hoe de collectieve angst voor pedofielen de Amerikaanse psyche in z'n greep heeft. Sinds het register in 1996 werd ingesteld zijn de namen van meer dan 800.000 zedendelinquenten openbaar gemaakt. In de VS is er geen woonwijk zonder een veroordeelde zedendelinquent. "Ze zitten overal. Daarom gaan we niet meer uit of vieren we geen Halloween meer", zegt Kathryn Barriou, moeder van twee kinderen. De pastoor organiseert een halloween avond op de parkeerplaats voor de kerk, waar ouders met hun auto's een omheining creëeren om de pedofielen buiten te houden.

In de documentaire ontmoeten we ook Kelly Pierce, een veroordeelde zedendelinquent, die buiten alle restricties om het land probeert te verlaten in een oude boot.

Originele titel: Night of the predators

Regie: Magnus Arvidson en Mikaela Krestesen, IKON, 2012