Sasha - HIV in Rusland

Sasha, hiv in Rusland

IKON

Sasha Volgina is HIV-positief én zwanger. Voor haar is momenteel één vraag van levensbelang: hoe voorkom ik dat mijn baby seropositief ter wereld komt?

De 31-jarige Russische kent de realiteit. De AIDS-epidemie in haar land is de snelst groeiende ter wereld. Meer dan één miljoen Russen zijn HIV-positief, de meeste van hen zijn jonger dan 35 jaar. Er zijn inmiddels niet meer genoeg HIV-remmers beschikbaar, de regering doet niets aan voorlichting en drugsgebruikers die HIV oplopen worden gecriminaliseerd.

Sasha leidt een groep activisten die zich tegen deze situatie verzet. Filmmaker Jan Jaap Kuiper volgt Sasha tijdens haar zwangerschap en na de geboorte van haar kind, terwijl zij samen met haar lotgenoten knokt voor een beter bestaan.

De actiegroep van Sasha gaat de straat op om te demonstreren tegen het stigma van HIV en het gebrek aan virusremmende medicijnen. Maar het is in Rusland vrijwel onmogelijk om dit legaal te doen. De demonstraties worden dan ook in alle stilte voorbereid en lopen vaak op arrestaties uit. Daarbij komt dat AIDS in Rusland als een 'ziekte van de zonde' wordt beschouwd. Het is een strijd met vallen en opstaan die veel vraagt van Sasha’s toch al slechte gezondheid.

Net als veel Russische jongeren van haar generatie begon Sasha eind jaren '90 heroïne te gebruiken om, na de val van de Sovjet Unie, de heftige realiteit van een land in crisis te ontvluchten. Nu, tien jaar later, wil ze haar drugsverleden achter zich laten, een gezond kind baren en een goede moeder zijn.

Regisseur: Jan Jaap Kuiper