2Doc:

De dingen die voorbij gaan

IKON

Michiel van Erp kreeg in 2010 drie verhuisdozen van de overleden acteur Carol van Herwijnen. Hem werd gevraagd of hij een documentaire zou willen maken over de carrière van de geliefde en beruchte Van Herwijnen. Het viel hem op hoe weinig tastbaars er over blijft van een toneelcarrière en hij besloot 'De dingen die voorbij gaan' te maken over de nalatenschap van nog levende acteurs.

In tegenstelling tot een film of een boek verdwijnt een toneelvoorstelling na de laatste opvoering. Michiel van Erp onderzoekt welke herinneringen tastbaar zijn en of de relevantie van een voorstelling in het spelen op het moment zit, of in de herinnering.

Acteurs Cas Enklaar, Jules Croiset en actrices Kitty Courbois, Sigrid Koetse, Ingeborg Elzevier spelen op hoge leeftijd nog steeds in de schouwburgen. Zij worden in de documentaire gevolgd op hun tournee om te ontdekken wat hen drijft om op hoge leeftijd nog te spelen. Ook onderzoekt Van Erp wanneer acteurs weten dat ze beter kunnen stoppen en hoe ze met lichamelijk verval en een leven op de bühne omgaan.

Regisseur: Michiel van Erp