Lisa Boerstra, VPRO, 2013

Life @ Lowlands

VPRO

Drie vriendinnen van 17 jaar gaan voor het eerst naar Lowlands. Met hen betreden we het eco-systeem van een groot muziekfestival, waar iedereen zich een lang weekend anders gedraagt.

Voor Corine, Luka en Susan voelt het in het begin chaotisch aan. Hun pad kruist die van ervaren rotten die precies weten hoe het moet. Terwijl de meisjes onzeker hun weg zoeken storten de bands Triggerfinger en Enter Shikari zich in de menigte. En door de gezamenlijke beleving van muziek lossen de vriendinnen uiteindelijk op in de zwerm en worden ze deel van het festival. Als hun favoriete band de zwetende crowd tot grote hoogte opzweept laait de liefde op en worden ze backstage uitgenodigd. De 'oude rotten' Dinand, Suzanne, Pieter en hun vrienden genieten als vanouds van hun jaarlijkse, tijdelijke paradijs.

In augustus 2012, op de heetste editie van Lowlands ooit, beleven ruim 55.000 mensen hun culturele hoogtepunt van het jaar. Als migrerende gnoes, jonge springbokken en dicht op elkaar genestelde vogeltjes maken ze hun eigen samenleving. Uit de chaos van een massa ontstaat een harmonie van groepsverband. Zij aan zij poetsen honderden bezoekers 's ochtends hun tanden. "Lowlanders zijn als Bonobo's: ze lossen conflicten op met seks in plaats van agressie", aldus bioloog en vaste bezoeker Jeroen die 'de Lowlander' als soort observeert.

Bekijk meer: