Suzanne Raes, NTR, 2011

Hou me vast - De Dijk

NTR

Direct was er opschudding. Gaat popgroep De Dijk ermee stoppen? Heeft zanger Huub van der Lubbe er genoeg van? Vragen bij de bioscooppremière, eind september, van de documentaire 'Hou me Vast – De Dijk'. Rare vragen, vindt frontman Huub van der Lubbe inmiddels.

Natuurlijk zijn er momenten van twijfel over de toekomst. Die waren er vroeger en die zijn er nu. Al bijna dertig jaar heeft De Dijk alles wat een band in Nederland zich kan wensen: optredens door het hele land, volle zalen en goed verkopende albums. Hou me vast – De Dijk is een intieme blik achter de schermen van een band die zich met  vriendschap en onvoorwaardelijke liefde voor muziek staande houdt.

In 2010 brengt De Dijk zijn eerste internationale album 'Hold on tight' uit in samenwerking met hun idool en soulgrootmeester Solomon Burke. Iedereen is enthousiast en de release zal feestelijk bekroond worden met een gezamenlijk optreden in Paradiso. Een tournee in het buitenland lonkt als perspectief, voor het eerst in de carrière van de band. Het loopt echter anders: de ochtend van zijn aankomst in Amsterdam overlijdt Solomon Burke op Schiphol. De leden van De Dijk zijn er kapot van: ze verliezen een vriend, hun jeugdheld en een mogelijke internationale droom.

Hou me vast - De Dijk laat zien hoe de vrienden zich door deze terugslag heenslaan. Hoe ze weer nieuwe nummers maken en van optreden naar optreden gaan. Alles samen, want terwijl voor de buitenwereld Huub van der Lubbe het gezicht is van de band, is De Dijk een echt collectief. Iedereen heeft een stem, maar over sommige dingen wordt liever niet gesproken. Stoppen bijvoorbeeld.

“Nooit opdringerig inzicht in bandpsyche” - Volkskrant, 29-09-2011
“Suzanne Raes  heeft een goed oog voor de alledaagse achterkant van het popmuzikantenbestaan” - Parool, 28-09-2011