Menna Laura Meijer, IKON, 2005

Echte mannen

VPRO, HUMAN

Wat zijn dat: Echte mannen? Het zal niemand verbazen dat op deze vraag geen eenduidig antwoord te geven is. Uit de gesprekken die regisseur Menna Laura Meijer had met mannen in leeftijd variërend van 10 tot 80 en afkomstig uit diverse culturen, blijkt hoe de ideeën daarover verschillen.

Was het zo’n vijftig jaar geleden nog not done voor mannen om hun diepste gevoelens te tonen, tegenwoordig lijkt het iets om trots op te zijn. We kunnen dus wel stellen dat het beeld waar mannen aan moeten voldoen de laatste decennia ingrijpend is veranderd. Maar hoe de ‘nieuwe man’ er uit moet zien is ook niet helemaal duidelijk. Zo’n heldere en onaantastbare definitie van mannelijkheid als we vroeger hadden - mannen waren de baas, waren slimmer en sterker dan vrouwen en ze huilden niet - is er nog steeds niet.

Het beeld van de ideale man werd bij Maassen (37, cabaretier) gevormd door strips over superhelden en stoere poppen als ‘Big Jim’ en ‘De man van 6 miljoen’ waar hij mee speelde. Raoul de Jong (24, schrijver) daarentegen verzamelde als kind barbies. Hij identificeerde zich in eerste instantie met Ken en was zelf zeer verrast toen hij ontdekte dat hij homo was. “Ik dacht: jongens vallen op meisjes. Want hoe groot is de kans nou dat je homo bent?”

Kelvin Gemin (16, scholier) heeft zeer uitgesproken ideeën over hoe echte mannen in elkaar zitten. Over vreemdgaan zegt hij: “Vrouwen doen het alleen omdat een ander het ook doet. En bij mannen gaat het gewoon zo. Die doen het automatisch.”

En Philippe Soire (46), die zijn jongensdroom waarmaakte en een veelgevraagde pornoster werd is ervan overtuigd dat “de meeste vrouwen geen grote gespierde kerel hoeven. Alleen mannen vinden dat mannelijk.”

Echte mannen geeft een intiem, humoristisch, veelzeggend, verrassend en af en toe vrij onthutsend beeld van mannelijk Nederland. De film laat zien dat er met het loslaten van klassieke definities ruimte is gemaakt voor een meer open definitie van mannelijkheid. Er is wellicht minder houvast dan vroeger, maar ook meer te winnen.