De traag vorderende bouw van een enorme moskee naast het Feyenoordstadion biedt al jarenlang volop gelegenheid voor geruchten en veronderstellingen. Het contact tussen de verschillende culturen in de wijk krijgt er een scherp randje door. Gelukkig halen Rotterdamse humor en relativeringsvermogen de ergste kou uit de lucht.
Cirkelend rondom de moskee in aanbouw legt de camera onderlinge gesprekken vast van zeer verschillende bewoners van de Rotterdamse volkswijk Hillesluis. Mensen hebben gehoord dat dit de grootste moskee van Europa gaat worden, zeker hoger dan de lichtmasten van aanpalend voetbalstadion 'De Kuip'. Er zouden plannen zijn om brand te stichten. Anderen halen hun schouders hierover op: "Allemaal cowboyverhalen, de wijk wordt er juist veiliger door."
Nu de moskee af is, kan de balans worden opgemaakt. Terwijl de toppen op de minaretten worden gehesen is te zien hoe het leven in de wijk gaandeweg is veranderd. De bewoners van de seniorenflat met uitzicht op de moskee hebben zich bij de situatie neergelegd. Nu de moskee open is betekent de aanloop vooral meer levendigheid om naar te kijken. En de nieuwe Marokkaanse buren vallen mee, ze zeggen goedendag.
Maar de eigenaresse van de kapsalon tegenover de moskee stopt ermee bij gebrek aan Nederlandse cliëntèle. En stadion De Kuip wordt niet alleen als gebouw overschaduwd door de moskee, maar beleeft ook nog eens zware tijden met thuisclub Feyenoord in het rechterrijtje.
Voor Wilders’ PVV staat deze ‘mega-moskee’ symbool voor de dreigende moslimdominantie. Maar in de wijk wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. De opening van de moskee trekt meer dan 1000 bezoekers en verloopt zonder enig incident. Een eenduidig verhaal over hoe een buurt op de komst van een moskee reageert blijkt niet te vertellen.
Regisseur: Ingeborg Jansen