Holland Doc

Otto Frank, vader van Anne

NTR

Otto Frank overleeft als enige van de acht onderduikers van het achterhuis het concentratiekamp. Als hij het dagboek van zijn dochter Anne in handen krijgt, besluit hij tot publicatie.

De wijze waarop hij met de erfenis van Anne omgaat oogst lof maar ook heftige kritiek, zowel uit joodse als uit antisemitische hoek. "Ik heb het dagboek van uw dochter Anne gelezen en ik ben geschokt dat u als vader zoiets heeft uitgegeven. Maar dat is typisch de Jood. Met het stinkende lijk van zijn eigen dochter nog geld verdienen."(uit een brief aan Otto Frank, 1959)

Otto Frank, vader van Anne is het verhaal van een man die in de oorlog alles verliest en zich de rest van zijn leven inzet tegen het vergeten en vóór tolerantie. Het succes van het dagboek is een schrale troost voor Frank, die zijn verlies nooit te boven komt. In deze eerste documentaire over Otto Frank komen persoonlijke bekenden van hem aan het woord, waaronder zijn stiefdochter Eva Schloss, vroegere vriendinnen van Anne en Margot en familieleden. Ze schetsen samen met bijzonder, nooit eerder vertoond archiefmateriaal een veelzijdig beeld van Otto Frank en zijn leven van 1889 tot 1980.

Regisseur: David de Jongh