In de kleine Texaanse grensplaats La Joya, waar veel migranten uit Latijns-Amerika de oversteek naar de Verenigde Staten proberen te maken, wordt naast de grenswacht ook de gemeentepolitie ingezet bij grenscontroles. Hun voornaamste taak: mensensmokkelaars oppakken en hun netwerk ontmantelen.

The Border Crossed Us

Donderdag 19 september 2024

NPO 2, 2Doc.nl en NPO Start 22:20

Meer over deze documentaire

Terwijl een grote witte bewakingszeppelin constant boven het kleine grensstadje La Joya zweeft, patrouilleren lokale politieagenten in de buurt op zoek naar mensensmokkelaars. De regio is bezaaid met sporen van mensen die geprobeerd hebben de VS binnen te komen via de Rio Grande.

Maar in plaats van de immigranten te arresteren, verzamelen de agenten informatie over de smokkelaars en smokkelbazen die banden hebben met Mexicaanse kartels. De film vertelt het verhaal van chef Ramon Gonzalez, detective Manuel Casas en agent Mayra Garza, terwijl ze navigeren door de complexiteit van hun bestaan aan de grens.

Langzaam onthult de wederzijdse afhankelijkheid tussen politie en smokkelaar een systeem dat gevangen zit in een eindeloze cyclus, met de immigrant er gevaarlijk tussenin. Ondertussen beginnen de menselijke kosten van grensbewaking een persoonlijke tol te eisen van de hoofdpersonen.

Regie: Loretta van der Horst
Omroep: EO
Producent: TangerineTree

Lees ook

Meer documentaires over de Verenigde Staten