Binnenkort te zien

Dinsdag 23 jul. 2024 22:15 AVROTROS

JDL - Behind the Wall

De Nederlandse street artist JDL (artiestennaam van Judith de Leeuw, 1995) is wereldwijd beroemd en veelgevraagd. Haar muurschilderingen die tot 70 m hoog zijn, maakt zij op een hoogwerker. Regisseur Deborah Faraone Menella volgt Judith de Leeuw bij het maken van een monumentale muurschildering op een flatgebouw in een achterstandswijk in Zuid-Italië. JDL werd bij het maken van de schildering geïnspireerd door het recente overlijden van haar vader. Het thema roept niet alleen sterke gevoelens bij Judith zelf op, maar ook bij wijkbewoners, van wie velen familieleden verloren aan kanker, een gevolg van de vervuilende industrie in het gebied.

Zaterdag 27 jul. 2024 06:15 AVROTROS

Chu Teh-Chun - Schilder van kleur en licht

De lumineuze, kleurrijke schilderijen van de Chinees-Franse schilder Chu Teh-Chun (1920-2014) doen met hun krachtige penseelstreken denken aan kalligrafie. Hij wordt gewaardeerd om de manier waarop hij traditionele Chinese technieken verbindt met westerse abstracte kunst. Experts en familieleden blikken terug op leven en werk van een pionier in de schilderkunst.

Dinsdag 13 aug. 2024 14:05 NTR

'Het gaat er niet om wàt je ziet, het gaat er om wat je wílt zien.' Kunstenaar Ger van Elk (1941-2014) kan zijn visie aanstekelijk verwoorden. Ook al behoort hij tot de grootste moderne kunstenaars van Nederland, toch roept zijn naam weinig herkenning op. Volgens de makers van de documentaire ligt dat zeker niet aan zijn werk, dat geestig en ironisch is en tegelijk uiterst serieus, maar vooral aan Van Elks dwarse persoonlijkheid. In 2013 beginnen ze hem te filmen, maar al na twee maanden krijgt Van Elk een herseninfarct en overlijdt een jaar later. Met het voltooien van deze documentaire wordt Van Elk en zijn werk opnieuw tot leven gebracht.

Dinsdag 13 aug. 2024 22:10 NTR

Documentaire over de internationaal befaamde fotograaf en activiste Nan Goldin aan de hand van unieke opnames, persoonlijke interviews en haar baanbrekende fotografie. Goldin ontvluchtte haar traumatische jeugd en vond haar eigen 'scène' waarin vrijheid en seksuele onafhankelijkheid een belangrijke rol speelden. Haar persoonlijke inspiratie kwam tot uiting in haar fotografie. Goldin laat zien dat kunst een wapen kan zijn en gaat vandaag de dag de strijd aan met de Sacklerfamilie, die zij verantwoordelijk houdt voor de Amerikaanse opiatencrisis.

Donderdag 15 aug. 2024 22:10 NTR

Voor het leed van vrouwen en kinderen die de Japanse kampen in Nederlands-Indië overleefden, was na aankomst in het naoorlogse Nederland geen ruimte. In deze documentaire vertellen zij, samen met tekeningen uit het kamp, alsnog hun verhaal.

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 2Doc:

  Vroeg verloren

  Liesbeth Rasker was tien jaar oud toen haar moeder stierf. Ze onderzoekt de impact daarvan op haar leven. Haar overtuiging 'mijn moeder is dood, maar dat is oké', bleek beperkt houdbaar.

 • 2Doc:

  This is my moment

  De Belgische documentairemaker Lieven Corthouts geeft een inkijkje in het leven van wielrenner Biniam Girmay, die als eerste Afrikaan een wielerklassieker won.

 • 2Doc:

  Wit is ook een kleur

  Sunny Bergman wil weten waarom veel hoogopgeleide, witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Spelen gevoelens van morele en culturele verhevenheid een rol?

 • 2Doc:

  Moederhart

  Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol?

 • Een goede dood

  Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

 • 2Doc:

  Moeder Suriname

  De geschiedenis van Suriname zoals we die nog nooit gezien hebben. Met behulp van uniek ingekleurd archiefmateriaal vertelt regisseur Tessa Leuwsha het verhaal van een Surinaamse wasvrouw.

 • 3Doc:

  Moordtieten

  Dionne liet acht jaar geleden haar borsten vergroten. Maar wat zit er eigenlijk in haar lijf? Ze onderzoekt de gevaren van haar siliconen borstimplantaten en komt tot een schokkende ontdekking.

 • 2Doc:

  Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

 • 2Doc:

  Jongens zonder thuis

  Jongens die in de jeugdinstellingen niet meer te hanteren zijn, worden bij het kleinschalige Wonen Met Kansen op weg geholpen naar een bestaan op eigen benen.

 • 2Doc:

  Wij & Zij

  Waarom willen mensen bij een groep horen? Waarom willen zij zich onderscheiden van de ander? Om dit te begrijpen, praten filmmaker Klaartje Quirijns en psychiater Zohra Acherrat met elkaar.

 • Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.