Binnenkort te zien

Donderdag 30 mei 2024 22:30 BNNVARA

Thuisfront

Wat betekent de oorlog met Rusland voor een Oekraïens gezin? Hoe is het voor een doorsneegezin om op de vlucht te moeten voor het oorlogsgeweld? Oekraïense filmmakers Anna Ilchenko en Anna Yutchenk trekken maandenlang op met de familie Lymar; vader, moeder, vijf kinderen en twee chihuahua's. Op zoek naar veiligheid ontvluchten ze hun thuisdorp aan de Russische grens naar Mshanets, een boerendorp aan de andere kant van het land. Hier knappen ze een oud, vervallen huis op. Maar als de verbouwing er bijna op zit, is de familie verdwenen. Waarom?

Zaterdag 1 jun. 2024 07:40 AVROTROS

Sean Connery - De James Bond paradox

De Schotse acteur Sean Connery maakte een verpletterende indruk toen hij in 1963 voor het eerst de rol van geheim agent James Bond speelde in Dr. No. Het wereldwijde succes vormt paradoxaal genoeg het begin van Connery's zoektocht naar rollen in andere films met meer diepgang. Pas in de loop van de jaren 80 vindt hij echt zijn draai in rollen waarin hij de charismatische, oudere mentor van jonge acteurs vertolkt.

Dinsdag 4 jun. 2024 22:39 NTR

Onder druk van activistische groepen wordt kunst steeds vaker gecanceld om ideologische redenen, vanwege 'culturele toe-eigening' of vanwege het verlangen naar een 'safe space'. De kleur en gender van de kunstenaar lijken daarbij allesbepalend te zijn. Hoe verhoud je je hiertoe als kunstenaar? Is dit een verontrustende ontwikkeling of juist een teken van emancipatie? En wat betekent het voor de vrijheid van expressie? Regisseur Karin Junger onderzoekt dit met Anne-Fay Kops, Ted van Lieshout, Angel-Rose Oedit Doebé, Raymi Sambo, Boris van Berkum, Marian Markelo, Stephan Sanders en Thomas Chatterton Williams.

Woensdag 5 jun. 2024 15:00 NTR

In het digitale tijdperk van Instagram en haarscherpe foto's op de mobiele telefoon blijft de polaroidfoto onverminderd populair. Waarin schuilt toch de magie van deze inmiddels ouderwetse techniek? Is het omdat het beeld langzaam opdoemt? Zijn het de onvoorspelbare kleuren? Het feit dat er maar één uniek exemplaar van is? Filmmaker Willem Baptist verkent in deze documentaire de visionaire genialiteit van dr. Edwin H. Land, de man die in 1948 de polaroidcamera introduceerde. En hij filmt de mensen die zijn instant droom levend houden.

Donderdag 6 jun. 2024 20:55 KRO-NCRV

Legale wiet (1/2)

In 2019 kondigde de Nederlandse overheid een wietexperiment aan, waarbij ondernemers legaal cannabis kunnen gaan kweken. Coffeeshops die aan het experiment deelnemen, mogen dan alleen overheidswiet verkopen. Frans Bromet hoopt dat het experiment zal slagen. Toch heeft hij er een hard hoofd in. Wat gebeurt er met coffeeshops die niet meedoen met de proef? Onder de aspirant-kwekers vindt een strenge selectie plaats. Wie mag er straks wietkweker zijn?

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • 2Doc:

  Peter en Erik: Een nieuwe broer (1/2)

  Als Peter 17 jaar is komt hij er toevallig achter dat hij een tweelingbroer heeft. Peter en Erik zijn na hun geboorte gescheiden geplaatst voor adoptie. Waarom is dit gebeurd?

 • 2Doc:

  Spijtmoeders

  Wat als je van je kind houdt, maar doodongelukkig bent in je rol als moeder? Een documentaire over moeders die, als ze opnieuw mochten kiezen, liever geen moeder zouden zijn.

 • S10-dat het goed blijft gaan met mij

  Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis volgen twee jaar lang het leven van Stien den Hollander, artiestennaam S10. Hoe is het om altijd naar zwarte bladzijden uit je verleden gevraagd te worden?

 • Een goede dood

  Marte (26) krijgt na jaren wachten te horen dat een psychiater haar euthanasie gaat verlenen. Wil (78) heeft middel X in huis, maar zou liever euthanasie krijgen.

 • 2Doc:

  Peter en Erik: Ze dachten dat ze God waren (2/2)

  De tweelingbroers Peter en Erik gaan op onderzoek waarom ze na hun geboorte gescheiden geadopteerd zijn. Waren zij onderdeel van een sociaal experiment?

 • 2Doc:

  Moederhart

  Nog elke week neemt de 92-jarige Tineke haar zestigjarige, meervoudig gehandicapte zoon mee om samen te gaan zwemmen. Maar hoe lang houdt ze deze mantelzorg vol?

 • 2Doc Kort:

  Wat is het waard?

  De verhalen van journalisten die met doodsbedreigingen en intimidatie te maken krijgen worden tastbaar. Sander Schimmelpenninck, Paul Vugts en Tara Lewis delen hun ervaringen.

 • 3LAB

  Storm om mij heen

  De negentienjarige hiphopartiest Stien den Hollander, S10, raakte verstrikt in de mallemolen van de GGZ, maar kwam daar sterker uit en wil nu anderen helpen door middel van haar muziek.

 • 2Doc:

  Ukraine's War:The Other Side

  In deze documentaire wordt de gerenommeerde journalist en filmmaker Sean Langan gevolgd terwijl hij, met gevaar voor eigen leven, vanuit Rusland verslag doet van de oorlog in de Oekraïne.

 • 2Doc:

  Daughter of Genghis

  Documentaire waarin de vurige nationalist, feminist en alleenstaande moeder Gerel Byamba jarenlang gevolgd wordt. Zij leidt een vrouwenbende in de onderwereld van de Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar.

 • Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.