Eerstvolgende uitzendingen op tv

Zaterdag 9 dec. 2023 07:32 AVROTROS

Jasperina de Jong - Op eenzame hoogte

Wanneer Jasperina de Jong in de vroege jaren 60 haar carrière begint bij het spraakmakende cabaret Lurelei, prijzen critici haar al snel als 'rasartieste'. Maar ze krijgt pas echt de kans om haar artistieke vleugels uit te slaan als ze eind jaren 60 samen met haar man Eric Herfst musicals en one-womanshows gaat maken. In de decennia erna groeit Jasperina uit tot een icoon van de Nederlandse showbusiness.

Dinsdag 12 dec. 2023 22:40 NTR

Denzel Washington speelt gangsters, actiehelden en historische figuren in de grootste films in Hollywood en is volgens The New York Times de beste acteur van de 21e eeuw. Wie is de gesloten man achter deze successen? Aan de hand van talloze filmfragmenten uit zijn carrière schetst Sonia Dauger het beeld van een topacteur die niet in een hokje te plaatsen is. Een filmische reis door de carrière van de tweevoudig Oscarwinnaar en tegelijkertijd een blik op de geschiedenis van de Verenigde Staten van zwarte Amerikanen.

Zaterdag 16 dec. 2023 08:29 AVROTROS

Helmut Lang - Master of cool

De Oostenrijkse mode-ontwerper Helmut Lang startte in 1986 in Wenen zijn gelijknamige label. Van meet af aan had Lang nauwe banden met kunstenaars en hij zag mode vooral als zijn persoonlijke artistieke expressiemiddel. Ondertussen herschreef hij de regels in de modewereld. Zijn kleding was sober, strak en androgyn. In 2004 nam Helmut Lang een radicale beslissing: hij verliet de mode definitief en werd kunstenaar.

Dinsdag 19 dec. 2023 22:38 NTR

Documentaire over Brian Wilson, het muzikale brein achter The Beach Boys. Achter zijn unieke harmonieën schuilt een getroebleerde man die tot op de dag van vandaag geplaagd wordt door psychische problemen. Sinds zijn 21e hoort hij stemmen in zijn hoofd. Journalist en vriend Jason Fine neemt hem mee op een roadtrip langs plekken uit zijn verleden. De grote hits en successen komen aan bod, maar ook de diepe dalen van mentale problemen en drugsgebruik. Ondanks alle tegenslagen overwint de liefde voor muziek. Nog steeds lukt het Brian Wilson nieuwe muziek te componeren en op te treden op de grootste podia.

Zaterdag 23 dec. 2023 08:11 AVROTROS

Wim Crouwel Modernist

Grafisch vormgever Wim Crouwel (1928) geldt als de godfather van de Nederlandse grafische vormgeving en vormt nog altijd een voorbeeld voor de jongste generatie grafisch ontwerpers. Crouwel werd in de jaren zestig beroemd met het door computertechnologie geïnspireerde lettertype New Alphabet. Filmmaker Lex Reitsma maakte een portret van Wim Crouwel die zichzelf ziet als een functionalist die heilig gelooft in een aanpak die berust op feiten en logica, terwijl hij tegelijkertijd gefascineerd blijft door het esthetische aspect van grafische vormgeving.

Zoek docu's op thema

Best bekeken docu's

Deze week populair

 • Makers van Morgen

  Voorbij de droom

 • Souvenirs van afwezigheid: Joods Marokko

  Betrokkenen vertellen over de verdwenen Joodse gemeenschap in het noorden van Marokko. Historicus Yazid Driouch is de 'verteller'.

 • 2Doc

  Sheila versus de Staat

  Sheila is een van de gedupeerden van het toeslagenschandaal. Terwijl ze strijdt voor compensatie en voor een betere toekomst voor haar gezin, beginnen trauma's en stress hun tol te eisen.

 • 2Doc:

  Pretty Sorrow

  In het werk van fotograaf Jasper Abels spelen glamour, schoonheid en fantasie een hoofdrol, maar wie beter kijkt, ziet ook een donkere kant.

 • 2Doc:

  IDFA Primeur: Brandmeester

  Er waait een nieuwe wind door de Amsterdamse brandweer. De diversiteit binnen het korps moet omhoog, het ziekteverzuim omlaag. Aan Gerrie Koning de uitdaging om samen met zijn manschap mee te bewegen.

 • 2Doc:

  IDFA Primeur: Genderpoli - They and Them

  Wat doe je als behandelaar met een dertienjarige die van geslacht wil veranderen? Portret van een polikliniek waarin ethische, financiële en bureaucratische dilemma's om voorrang strijden.

 • 2Doc:

  Puinhoop

  Allard neemt een deel van de zorg voor zijn moeder met borderline op zich en raakt verstrikt in ruzies en trauma's uit zijn jeugd.

 • Volendam, een dorp in de Eredivisie

  Een uniek kijkje achter de schermen bij FC Volendam, de voetbalclub van trainer Wim Jonk en de kersverse voorzitter Jan Smit.

 • Ongeschreven regels

  Lot

  Wanneer zijn ouders besluiten het ouderlijk huis te verlaten om een kleiner appartement te betrekken, wordt het filmmaker Gijs Wilbers pijnlijk duidelijk dat er een grote roze olifant in de kamer is.

 • Nelson Mandela: Hoop of Hype

  Tien jaar na de dood van Nelson Mandela trekken Akwasi Ansah en Gianni Lieuw-A-Soe door Zuid-Afrika om de nalatenschap van Nelson Mandela in kaart te brengen. Heeft zijn strijd wel zin gehad?

 • Topfilms uit afgelopen jaren

  Meer weten?

  🤍 documentaires?

  Sluit je aan bij 2Doc.nl, de grootste documentairecommunity van Nederland. Naast een indrukwekkend documentairearchief, zie je nieuwe docu’s hier als eerste voorbijkomen en kijk, lees, luister en praat je mee achter de schermen. Bekijk de wereld met andere ogen.