Westwaarts - De stem van West & Toendra #1: Een lastig figuur

Radio Doc

NTR, VPRO

Het Utrechtse Kanaleneiland, gelegen tussen het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal, was twee jaar lang het gebied waar De Stem van West webradio maakte in opdracht van de gemeente Utrecht. Kunst in de openbare ruimte in de vorm van radio, met als doel de stedelijke ontwikkelingen vast te leggen door de ogen en oren van meer dan 30 kunstenaars, muzikanten en schrijvers. En vanaf deze week Toendra, de opvolger van Plots. Radio Doc brengt de nieuwe serie met even onwaarschijnlijke als meeslepende documentaires.

Westwaarts - De stem van West

Voor de meeste makers was dit gebied in het westelijk deel van Utrecht onbekend terrein. Zij gingen op avontuur met een onbevangen blik om zich een beeld te vormen van de mensen, bedrijven, bewegingen en omstandigheden en zochten naar manieren om toegang te krijgen tot hun onderwerp.
Dat leverde een audiocollectie op van 70 programma's met een zeer divers karakter.

In deze uitzending zijn oa in vogelvlucht te beluisteren: geheimzinnige Eilandradio van performancecollectief BMB con, de bijzondere Kapsels van Kanaleneiland door Joost Wilgenhof, het Instituut voor Huisgeluid van Elise 't Hart, gedichten op locatie door Ellen Deckwitz, stadscompositie Elegie voor Oog in Al van Jean Bernard Koeman en Papendorpse Kwaito met DJ DNA. Opa Cor een Slagersleven en Westwaarts met Erik van Marissing door Paul Öfner, De postbode van Angela Poll, stadscompositie Druis van Mark IJzerman, De vergeten kinderen van Transwijk door Wineke van Muiswinkel, reclame-jingles van Tom Loois en Kanaleneiland is een echt eiland van Elsbeth Dijkstra.

Dit programma is een co-productie met De Stem van West

Toendra aflevering 1: Een lastige figuur

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is niets gespeeld of verzonnen.

In de eerste aflevering van Toendra horen we de worstelingen van Bas, een man die zo lastig is om mee om te gaan dat er eigenlijk nauwelijks met hem te werken of te leven valt. Als oplossing voor zijn problemen gaat hij op zoek naar een gebruiksaanwijzing voor zichzelf.