Station Vetkuif & Toendra #6: Jezus & de IND

Radio Doc

NTR

Het is dit jaar 35 jaar geleden dat het 27MC bakkie legaal werd in Nederland. Het zenden via de zogenoemde burgerband kun je zien als de voorloper van de mobiele telefoon, chatbox, Facebook en Twitter. Het eerste sociale medium wordt in 1980 een enorme hype. 'Echt overal zag je antennetjes staan.' En in deze aflevering 6 van de korte documentaireserie Toendra.

Station Vetkuif

Toenmalig Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Neelie Smit Kroes verwachtte destijds dat binnen tien jaar een miljoen mensen gebruik zouden maken van het bakkie. Volgens velen zou het dé oplossing zijn tegen eenzaamheid. Maar de burgerband veranderde binnen korte tijd in een asociaal medium, waar de eerste gebruikers van 27MC, de illegale zendpiraten, zich niet meer thuis voelden.

In de radiodocumentaire 'Station Vetkuif' vertellen zendpiraten over opkomst en ondergang van de burgerband.

Toendra aflevering 6: Jezus & de IND

De 26-jarige asielzieker Dawood gaat elke zondag naar de kerk. In zijn geboorteland Afghanistan was hij moslim. Nu zingt Dawood mee met evangelische liederen en gaat hij naar bijbelstudie. De andere kerkgangers zijn er van overtuigd: Dawood is geraakt door de Heilige Geest. Maar er is een instantie die twijfelt: de Immigratie-en Naturalisatiedienst.

Ook Dawoods eigen verklaringen over zijn bekering zijn niet altijd even overtuigend. Is Dawood werkelijk bekeerd, of grijpt hij het evangelie aan om in Nederland te blijven? En kun je objectief beoordelen of iemands religieuze gevoelens oprecht zijn?

Met de stemmen van acteurs Ronald Top en Saman Amini.

In dertig afleveringen volgen de makers steeds verschillende mensen in de meest pijnlijke, bijzondere en bizarre periodes uit hun leven. Hoewel de verhalen klinken als ontspoorde sprookjes of een tragikomische film, is (bijna) niets gespeeld of verzonnen.