Nora Fischer & De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 1)

Radio Doc

NTR, VPRO

Sopraan Nora Fischer werd twee jaar geleden ontdekt. Het gevolg: een lawine aan optredens en een overrompelende hoeveelheid media-aandacht. Hoe jezelf te blijven in het licht van de schijnwerpers? Een portret gemaakt door Arno Peeters. En deel 1 van de documentaire van radiomaker Marten Minkema. Zijn moeder Marijke Leibbrandt begon na haar pensioen een antiquariaat. Na vijf jaar staat haar grote huis tjokvol. Maar er moet iets gebeuren, anders trekt de verhouding input-output steeds verder scheef.

Nora Fischer

Twee jaar geleden leefde zangeres Nora Fischer nog een relatief anoniem bestaan. Tot ze ontdekt werd als multitalent. Nora zingt even makkelijk opera als popliedjes, ze is jong en spontaan, heeft een grote bos krullen en een prachtige stem. Ze werd een geliefde tv-gast en wordt nu zoveel gevraagd voor optredens, interviews en allerlei uiteenlopende projecten, dat ze zich moet beraden op wat ze eigenlijk zelf wil. Welke richting wil ze op? Wat vindt ze echt belangrijk? Hoe wil ze geportretteerd worden? Wie wil ze zijn?

Geluidsvormgever en radiomaker Arno Peeters maakte een portret van Nora aan de hand van gesprekken, unieke opnames en dagboekfragmenten op een bijzonder moment in haar beginnende, maar explosieve carrière. Een moment waarin ze eindelijk de tijd had achterom te kijken en te zien wat er allemaal veranderd is sinds de plotselinge roem.

Foto: Jort Klarenbeek

De Mevrouw met het Rode Hoedje (deel 1)

Marijke Leibbrandt begon na haar pensioen een antiquariaat. Eerst met een paar duizend boeken, maar na vijf jaar staat haar grote huis tjokvol en moet ze uitwijken naar een schuur. Niet dat ze niet verkoopt, want iedere vrijdag rijdt ze in alle vroegte in een bestelautootje vanuit Friesland naar de boekenmarkt op het Amsterdamse Spui. En ook via internet loopt haar handel aardig. Maar er moet iets gebeuren, anders trekt de verhouding input-output steeds verder scheef. Zoon en radiomaker Marten Minkema probeert haar te helpen.